Lázeňství a cestovní ruch je jedním z největších zaměstnavatelů v Karlovarském kraji i Karlových Varech samotných. Právě toto odvětví produkuje nemalé peníze a něm závisí další služby ve městě. My jsme se proto primátora Petra Kulhánka zeptali:

Ve vaší gesci, jako primátora města, je lázeňství i cestovní ruch. Jak si stojí Karlovy Vary? Jaký je o ně zájem?
Karlovy Vary si stojí dobře a Infocentrum se snaží, aby si stáli ještě lépe. Skutečnost, že již historicky jsou naše lázně zaměřeny na mezinárodní klientelu, nejen tuzemskou, nezasahuje nás tolik redukční program státu ve vztahu k lázeňství.
Můžeme tak zaznamenat pozitivní trend, kdy v meziročním srovnání roste počet přenocování o osm procent. Dochází sice dále k poklesu českých hostů, výrazněji však roste mezinárodní klientela, nejdynamičtěji ta asijská. Jedním z úkolů Infocentra je také najít všechny cesty prezentace v tuzemsku tak, abychom eliminovali pokles českých hostů v lázních. Lze tedy říci, že Karlovy Vary mají stabilní pozici na „trhu lázní a destinací" s pozitivním trendem a Infocentrum používá a hledá všechny nástroje, jak tento příznivý vývoj udržet, nebo ještě lépe – vtisknout tomuto trendu větší dynamiku.

Hoteliéři a majitelé lázeňských sanatorií si stěžují, že hosté po procedurách a léčbě nemají v Karlových Varech kam jít, jak se zabavit. Jak by jim město mohlo pomoci? Jednáte s nimi o tom? Co udělat pro to, aby Karlovy Vary více ožily nejen v létě, ale i během roku?
S hoteliéry máme přes krajskou sekci Asociace hotelů a restaurací intenzivní kontakt a snažíme se spolupracovat na více frontách, nikoliv jen v otázce kulturních a společenských akcí.
Kulturní a společenský kalendář v Karlových Varech je rozsáhlý a naší strategií je co nejrovnoměrněji v průběhu roku rozložit co největší počet akcí, tedy vyhnout se koncentraci mnoha událostí do jednoho období, kdy následuje pak období hluché.
Proto také na našem odboru kultury je nyní koordinační uzel, který slouží k odstranění termínových kolizí kulturních a společenských akcí, abychom se vyhnuli situacím, že v jeden den je výborné představení v divadle, koncert Karlovarského symfonického orchestru a ještě mimořádný koncert v Puppu. Do této koordinace jsou zapojeny jak městské organizace pořádající akce, tak soukromí pořadatelé a subjekty, které disponují sály ve městě.
Podpora kulturních subjektů ze strany města je stálá – pomocí grantů a nyní nově také pomocí peněz z „hazardu", který nově rozděluje město a snaží se spravedlivě podělit sportovní, kulturní a sociální oblast.
Pokud si člověk vezme kulturní program ve městě například nyní v říjnu, mohu s klidným svědomím říci, že každý den je z čeho vybírat – kino, koncert, divadlo, výstava, sportovní utkání. Samozřejmě i mezinárodní klientela si může přijít na své – jsou jí určeny některé programy v divadle, koncerty či výstavy jsou srozumitelné bez jazykové bariéry.
Neznamená to však, že toto je konečný ideální stav, nápadů a možností k rozšíření nabídky je spousta, budeme je uvádět v život tak, jak nám omezené finanční podmínky dovolí.