Oslavuje totiž 30 let od vypátrání relikviáře sv. Maura a správa památky při této příležitosti připravila řadu akcí a novinek. Pokračovat bude též projekt příkladné stavební obnovy hradu Bečov a pilotní rok si odbyde také Edukační centrum. Brány zámku se po návratu relikviáře sv. Maura z výstavy Hrady, zámky opěvované a objevované otevřou v sobotu 4. dubna 2015.

„Proces příkladné památkové obnovy hradu Bečov je momentálně pro veřejnost po zjevné obnově fasád hradu, výměně střechy, navrácení dřevěného mostu a podobně v ´neviditelné fázi´, neboť veškeré stavební projekty z minula již byly realizovány a nyní se čeká na dokončení projektové dokumentace na zbývající části Pluhovských domů," informoval kastelán Tomáš Wizovský.

„Termín zpřístupnění celého areálu musel být v důsledku zdržení výše uvedených prací bohužel posunut až na podzim roku 2017, ale vzhledem k tomu, že bude vybudována zcela nová a rozšířená expozice relikviáře sv. Maura a dojde k historicky prvnímu trvalému zpřístupnění středověkého hradu, mají se návštěvníci na co těšit," dodal.

Kromě tradičních každoročních akcí se mohou návštěvníci těšit i na několik nových projektů. Správa zámku pokračuje dále ve zkvalitňování poskytovaných služeb.

„Poprvé se staneme distributorem vstupenek do další bečovské památky, Bečovské botanické zahrady. Návštěvníkovi by tento krok měl umožnit poznání historie Bečova a také snadnou orientaci ve městě a v zahradě," doplnila Alena Švehlová, vedoucí návštěvnického provozu.

Přehled hlavních kulturních akcí:

18. 4. rekviem za Františka Maryšku, objevitele relikviáře sv. Maura

20. 4. akreditovaný seminář pro pedagogy na téma Kulturní dědictví a vzdělávací aktivity

13. 5. beseda s autorem historických a naučných publikací Vlastimilem Vondruškou

28. 6. mše svatá v zámecké kapli

17. 18. 7. Bečovské slavnosti

31. 7. 1. 8 a 11. 12. 9. technologické prohlídky

1. 8 vernisáž výstavy věnované výstupům projektu NAKI „Památky nás baví"

29. 8. Hradozámecká noc tematický filmový minifestival na terase zámku

12. 13. 9. Mezinárodní kovářské sympozium a Svatba jako z pohádky

1. 11. oslava 30. výročí vypátrání relikviáře svatého Maura zvýhodněné vstupné