Ta horší je, že částečná prohibice stále trvá a například společnost Jan Becher-Karlovarská Becherovka na dva dny v karlovarském závodě přerušuje výrobu. Všech patnáct zaměstnanců zůstane doma na placené dovolené.

„Snahou společnosti bylo zachovat výrobu v maximálním možném rozsahu. Proto se od minulého týdne, kdy byl zákaz prodeje alkoholu v ČR vyhlášen, výrobní kapacity soustředily na výrobu pro exportní trhy," uvedla Petra Nosková, mluvčí společnosti Pernod Ricard, jež Becherovku vyrábí.

„Vzhledem k zákazu dovozu českého alkoholu do Polska a na Slovensko musí dojít k částečnému útlumu výroby, momentálně na dva dny. Situaci vyhodnocujeme a zvažujeme úpravu výrobního programu. Jednou z možností, jak situaci řešit, by mohla být výroba produktů s nižším obsahem alkoholu, ovšem s tím, že receptura Becherovky Original je nedotknutelná," řekl Vladimír Darebník, výrobní ředitel společnosti.

Lidé, kteří mají obavy se napít alkoholu i z domácích zásob, si jej mohou nechat testovat.

„Vzorky, stanovené množství je sto mililitrů v dobře umyté lahvičce buď ve skle nebo v petce a opatřené nálepkou se jménem majitele, mohou přinést do regionálního pracoviště Zdravotního ústavu v Závodní ulici v Karlových Varech. Odsud bude zasláno do zdravotních laboratoří v Klatovech. Odvoz vzorků zajistíme my," vysvětlila Jitka Landová, ředitelka krajské hygieny.

Předběžná cena této kontroly je 250 korun bez DPH. Ředitelka Landová ale zdůrazňuje, že tato kontrola alkoholu se vyplatí jen v případě, že jde o větší množství. Jedna láhev je málo.

Ačkoliv republikou obchází strach z pančovaného alkoholu, sokolovská záchytka, jediné zařízení pro opilce v kraji, o klienty nouzi nemá. Pět lůžek je zde stále v permanenci. „Od pátku, tedy od vyhlášené částečné prohibice, jsme přijali sedm osob. Ale to je normální průměr," uvedla zdravotní sestra Dana Prošková. Lidi pod vlivem alkoholu na záchytku vozí policisté a městští strážníci. Každý klient pod vlivem musí podstoupit zkoušku na alkohol a podrobit se lékařské prohlídce. Podle zdravotníků se tito výtečníci nemuseli vůbec napít tvrdého alkoholu, ale zlískají se po pivu nebo krabicových vínech.

Klient na záchytce střízliví osm hodin a tento pobyt každého zadrženého opilce stojí tři tisíce 230 korun. Za každou započatou hodinu si pak připlatí čtyři sta korun. V loňském roce evidovala záchytka 667 opilých, letos už jich je 530.

Ani řidiči si nedali v době částečné prohibice s alkoholem pokoj. „Od uplynulého pátku jsme zadrželi dva řidiče, kteří nadýchali pod jedno procento alkoholu," uvedla Andrea Kávová, krajská policejní mluvčí. Karlovarští opilci se ale zřejmě mírní. Podle Marcela Vlasáka, velitele karlovarské Městské policie, strážníci nepřivezli na sokolovskou záchytku ani jednoho takového výtečníka. Ovšem jen před datem prohibice jich za čtrnáct dní bylo pět.