Teplo, vlhko a střídavý déšť se sluncem. To jsou hlavní parametry posledních týdnů, které tak náramně přejí houbám. Lesy tak ožívají zástupem houbařů, kteří každoročně nevynechávají jedinou příležitost si tyto plody nasbírat. Jak už to tak bývá, i při sběru hub je třeba dát pozor na některá nebezpečí.

„V tomto období nejčastěji hrozí záměna jedovaté muchomůrky panterové za jinak neškodné druhy muchomůrku šedivku a muchomůrku růžovku," uvedl Luboš Zelený z Mykologického kroužku Plzeň.

„V průběhu sezony si pak také musí houbaři dát pozor na muchomůrku zelenou. Ta však v tomto počasí příliš neroste. Má radši sušší podnebí. Jinak muchomůrky jsou v tomto období všeobecně jediné běžné druhy, při jejichž sběru a identifikování musí houbaři dbát zvýšené opatrnosti," pokračoval Zelený.

Kromě sběru hub, je potřeba také jejich správný transport.

„Přeprava může mít zásadní vliv na kvalitu. V období, kdy je poměrně teplo a vlhko hrozí jejich zapaření. Lidé by tak proto rozhodně neměli vyrážet na houby s neprodyšnými taškami. Vhodné jsou například klasické houbařské košíky a nebo plátěné tašky. Houby, které se zapaří, se začnou rozkládat a lidem tedy po jejich konzumaci hrozí otrava látkami, které při tomto procesu vznikají," doplnil Luboš Zelený.

„Přeprava hub v košíku má i několik praktických výhod. Tou první je jistá estetičnost a tou druhou to, že se houby při přenosu nepomačkají nebo nepolámou. Je to jistě nesporná výhoda pro jejich další zpracovávání," dokončil Zelený.