„Cílem je přiblížení výuky podmínkám moderních průmyslových podniků, což je hlavní cíl školy při modernizaci výuky," přiblížil projekt Pavel Žemlička, ředitel průmyslové školy.

V Karlovarském kraji je obecně velký nedostatek odborníků právě na problematiku programování a ovládání průmyslových robotů. Robotické pracoviště proto bude sloužit pro výuku programování průmyslových robotů.

„Je osazeno jedním šestiosým průmyslovým robotem a manipulátorem. Obě zařízení jsou propojena dopravníkovými pásy. Na pracovišti je patnáct počítačů vybavených simulačními programy, na nichž se budou moci žáci učit programování robotů. Po odladění svých programů mohou z každého počítače celou robotickou linku ovládat," přiblížil nové supermoderní zařízení ve škole ředitel Žemlička.

Celkové náklady na zařízení robotického pracoviště jsou 1 300 000 korun.

Vybavení bylo nakoupeno v rámci projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Karlovarském kraji, ve kterém je SPŠ Ostrov partnerem.

Robotické pracoviště bude využíváno při výuce robotiky u oborů strojírenství, elektrotechnika a informační technologie. „Žáci projdou v rámci výuky základní kurz ovládání a programování průmyslových robotů, tak aby byli s uvedenou tematikou seznámeni pro případ, že by se jí následně po absolvování školy v praxi věnovali," doplnil ředitel školy.

Pokud by se chtěli žáci problematice programování robotů věnovat do hloubky, bude pro ně organizován kroužek robotiky.

Vedle těchto aktivit spolupracuje škola se sedmi základními školami, které vybavila legostavebnicemi zaměřenými na programování robotů. Žáci základních škol se budou v rámci kroužků robotiky učit základům programování robotů a následně si pak vyzkouší jednoduché programování průmyslových robotů přímo na robotickém pracovišti SPŠ Ostrov.

Žáci partnerských základních škol absolvují rovněž exkurze v podnicích zabývajících se výrobou nebo použitím průmyslových robotů.

Slavnostní otevření robotického pracoviště a jeho uvedení do provozu se na průmyslové škole v Ostrově uskutečnilo včera. Nenechal si jej ujít krajský náměstek pro školství Václav Sloup (KSČM) a starosta Ostrova Pavel Čekan (ČSSD).