„Bohužel, v květnu mi to nevyšlo. Sice jsem si prázdniny užila, ale pořád jsem nad sebou měla ten stín zářijové zkoušky. Teď už nemůžu ani pořádně spát, jaké mám ze zkoušky nervy" řekla maturantka Veronika, kterou čeká zkouška dospělosti hned druhého září.

„Přesné výsledky počtu opakujících maturitní zkoušku budeme mít až na konci října, ale k podzimním zkouškám se přihlásilo 640 studentů. Z těch jich bylo vykonáno 587 a úspěšně 321. Z těchto čísel však nelze říct, kolik bylo na podzim těch, kteří konali zkoušku poprvé, a těch, kteří maturitu opakovali," uvedla krajská mluvčí Jana Pavlíková.

Podobně složité je to i s počtem nových prvňáčků. Jejich počty však budou k dispozici už dřív, tedy ke konci září. „Nicméně k poslednímu únoru bylo u zápisu do prvních tříd základních škol 3 190 dětí a 603 těch, které šly po odkladu školní docházky," dodala mluvčí.

„My už nespíme kvůli malému Honzíkovi od středy. Moc se těší do školy. O víkendu se chystáme na poslední nákupy. Hlavně tedy sladkostí do jeho kornoutu, neboť aktovku, penál a další potřebné věci jsme nakoupili už v průběhu roku v různých slevách," svěřila se maminka Kamila Matoušková.