Na počátku byl nápad sdružení Pod střechou, které je hlavním „tahounem" obnovy významné památky. Myšlenku pak pomohla dovést do samého konce skupina nadšenců kolem Ivy a Viktora Weilgunyových. „Kostel jsme na půlnoční připravovali zhruba týden předem. A věřili, že pár lidí sem cestu najde. Nakonec byl kostel skoro plný," uvedl Viktor Weilguny.

Mši sloužil Vladimír Slámečka, rektor Akademické duchovní správy ČVUT. Ke Skokům má vřelý vztah, díky němu ožívají duchovním životem i během roku. Na mši dorazila i Emilie Ďurišová z Toužimi, která se v roce 1953 v kostele Navštívení Panny Marie vdávala. „A ve stejném roce jsem tady zažila poslední půlnoční. Pak už byl kostel zavřen," řekla.

Kostel ve Skokách je barokní novostavbou z let 1736 až 38, od stavitele Johanna Schmieda z Útviny, na místě kaple, založené v roce 1717, opravován v 19. století a v roce 1903 celkově obnoven. V roce 1990 byl vrácen tepelským premonstrátům, jimž patří dosud. Následně byl bohužel nezajištěný kostel několikanásobně vyloupen a vyrabován, v roce 2006 zloději mědi těžce poškodili báně věží, jejich lucerny a také sanktusník nad hlavní lodí byly strženy na zem. Nyní probíhá jejich postupná obnova. V roce 2010 začala realizace záměru na záchranu kostela, který spočívá v jeho využití pro poutní turistiku. Nově sem vede z Teplé poutní Skokovská stezka.