VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální potravina je v kurzu

Praha, Karlovy Vary – Zájem farmářů o certifikát stoupl téměř o čtvrtinu. V kraji bodovaly sýry, pivo či chléb. 

28.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Zdeněk Hnízdil

V minulých dnech zakončila hodnotitelská komise koloběh posuzování přihlášených výrobků do letošního ročníku soutěže Regionální potravina ve třinácti krajích České republiky.

Po slavnostním udělení certifikátu ministra zemědělství tak bude tuto značku na svém obalu mít dalších 104 potravin. Do letošního ročníku výrobci přihlásili přes tisíc výrobků.

„Letošní třetí ročník soutěže přinesl rekordní počet přihlášených producentů i výrobků. A to je pro stále ještě mladou značku dobrá zpráva. Vzrůstající zájem ze strany regionálních farmářů a sedláků ukazuje, že jdeme dobrým směrem a že jim značka Regionální potravina pomáhá. Ať už v marketingu nebo při vyjednávání s obchodními řetězci," říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Projekt Regionální potravina je zaměřen především na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin.
Oproti loňskému roku se letos přihlásilo o 23 procent žadatelů více, celkem 347 producentů. Do soutěže přitom vyslali 1 021 výrobků, což oproti loňskému roku znamená 29 procent nárůst. Letošní rok tak přináší nejlepší čísla v krátké historii soutěže.

Logo se symbolicky zobrazenou krajinou tak budou moci spotřebitelé od letošního podzimu vidět již na 274 výrobcích. To bude celkový počet oceněných regionálních produktů za tříletou existenci soutěže. I když vítězné výrobky znají v současné době již ve všech krajích, některé na konečné stvrzení ministrem zemědělství ještě čekají.

„Hodnotitelské komise totiž pouze doporučují ministrovi ty nejlepší výrobky pro udělení značky Regionální potravina. On pak svým podpisem jejich výběr oficiálně potvrdí," vysvětluje proces udílení značky náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.

V Karlovarském kraji letos u porotců 3. ročníku soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje bodovaly sýry, pivo, med, klobásy, chléb či jogurty. Hodnoceno bylo celkem 62 produktů od 22 výrobců a zemědělců z regionu.
Soutěžilo se v osmi kategoriích, jejichž vítězové mohou po příští čtyři roky používat značku kvality Regionální potravina.

Soutěž Regionální potravina všude nabývá na popularitě. Zájem o ni mají jak výrobci, tak posléze prodejci a samozřejmě konzumenti. „Je třeba ukázat veřejnosti, že se v našem regionu vyrábějí mimořádně chutné potraviny," uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč. Dodal, že se při hodnocení hledí nejen na to, aby produkty vznikaly v regionu, ale i na to, aby jejich součástí byly z větší části tuzemské suroviny.

Autor: Ivana Kalinová

28.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michal Tung
4

Michal Tung o EET: Také Vietnamci pořizují pokladny na poslední chvíli

logo VK ČEZ Karlovarsko

Volejbal: VK ČEZ Karlovarsko je ve finále Českého poháru!

Mladí operní pěvci se opět sejdou v Karlových Varech

Karlovy Vary – Karlovy Vary jsou již více než padesát let svědkem pravidelných setkávání mladých koncertních a operních pěvců. Dokazuje to především Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka, na kterou každoročně v listopadu přijíždí kolem 100 soutěžících z celého světa, a Mistrovské pěvecké kurzy. 

Plzeň porazila Karlovy Vary 4:2 a zabrala v boji o první desítku

Hokejisté karlovarské Energie nestačili na Plzeň a prohráli na ledě škodovky 4:2.

U českých textů jsme se zapotili, říkají muzikanti z Meat Mincer

Karlovy Vary – Rockmetalová kapela Meat Mincer z Karlových Varů se stále snaží vyvíjet a nestát na místě. To dokazuje například přechod na české texty a také stále nové skladby. Kapela má za sebou i koncerty v předprogramu legendy Katapult (v rámci festivalu ve Vintířově) a také klubová vystoupení s populárními kapelami Seven, Menhir, Roxor nebo Titanic.Více o aktuálním dění v Meat Mincer informoval kytarista Standa Švarc.

Doupovské hory skrývají unikátní a jedinečné vulkanické horniny

Karlovarský kraj - Bouřlivé sopečné výbuchy a všude se rozlévající láva a zápach síry. Tak podobně před několika desítkami milionů let vypadal vývoj Doupovských hor v Karlovarském kraji. Dnes je tato krajina stále ještě opředena mnoha tajemstvími, která se dlouhá léta nedařilo objasnit. Právě proto se odborníci z České geologické služby v Praze spojili s pracovníky karlovarského muzea, aby sepsali první kompletní knihu o vzniku Doupovských hor. Nejen na to, jaké informace v ní lidé naleznou, jsme se zeptali přírodovědce Jana Matějů z Muzea Karlovy Vary.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies