VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální potravina je v kurzu

Praha, Karlovy Vary – Zájem farmářů o certifikát stoupl téměř o čtvrtinu. V kraji bodovaly sýry, pivo či chléb. 

28.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Zdeněk Hnízdil

V minulých dnech zakončila hodnotitelská komise koloběh posuzování přihlášených výrobků do letošního ročníku soutěže Regionální potravina ve třinácti krajích České republiky.

Po slavnostním udělení certifikátu ministra zemědělství tak bude tuto značku na svém obalu mít dalších 104 potravin. Do letošního ročníku výrobci přihlásili přes tisíc výrobků.

„Letošní třetí ročník soutěže přinesl rekordní počet přihlášených producentů i výrobků. A to je pro stále ještě mladou značku dobrá zpráva. Vzrůstající zájem ze strany regionálních farmářů a sedláků ukazuje, že jdeme dobrým směrem a že jim značka Regionální potravina pomáhá. Ať už v marketingu nebo při vyjednávání s obchodními řetězci," říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Projekt Regionální potravina je zaměřen především na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin.
Oproti loňskému roku se letos přihlásilo o 23 procent žadatelů více, celkem 347 producentů. Do soutěže přitom vyslali 1 021 výrobků, což oproti loňskému roku znamená 29 procent nárůst. Letošní rok tak přináší nejlepší čísla v krátké historii soutěže.

Logo se symbolicky zobrazenou krajinou tak budou moci spotřebitelé od letošního podzimu vidět již na 274 výrobcích. To bude celkový počet oceněných regionálních produktů za tříletou existenci soutěže. I když vítězné výrobky znají v současné době již ve všech krajích, některé na konečné stvrzení ministrem zemědělství ještě čekají.

„Hodnotitelské komise totiž pouze doporučují ministrovi ty nejlepší výrobky pro udělení značky Regionální potravina. On pak svým podpisem jejich výběr oficiálně potvrdí," vysvětluje proces udílení značky náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.

V Karlovarském kraji letos u porotců 3. ročníku soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje bodovaly sýry, pivo, med, klobásy, chléb či jogurty. Hodnoceno bylo celkem 62 produktů od 22 výrobců a zemědělců z regionu.
Soutěžilo se v osmi kategoriích, jejichž vítězové mohou po příští čtyři roky používat značku kvality Regionální potravina.

Soutěž Regionální potravina všude nabývá na popularitě. Zájem o ni mají jak výrobci, tak posléze prodejci a samozřejmě konzumenti. „Je třeba ukázat veřejnosti, že se v našem regionu vyrábějí mimořádně chutné potraviny," uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč. Dodal, že se při hodnocení hledí nejen na to, aby produkty vznikaly v regionu, ale i na to, aby jejich součástí byly z větší části tuzemské suroviny.

Autor: Ivana Kalinová

28.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Plzeňská Viktoria vstupuje do nové sezony v nových dresech!

ANKETA: Návrat k tradici. Viktoria opět mění dresy. Hlasujte, který je nejhezčí

Jana Vildumetzová na lovosické radnici

OTÁZKA PRO: Janu Vildumetzovou, hejtmanku Karlovarského kraje

AUTOMIX.CZ

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Ruku na srdce, každý z nás chce tu a tam vypadat před ostatními dobře – a dobře v tomto případě znamená „zámožně“. Samozřejmě jen málokterý movitý majetek poukazuje na stav konta tak, jako luxusní auto.

FOTO: Kvůli zemětřesení vyráží až na Island

Karlovarský kraj – Jak se chovají zemětřesné roje, jakým způsobem přesně vznikají a jaké škody mohou způsobit.

Ostrov bude o víkendu slavit ve velkém stylu

Ostrov - Tento víkend bude v Ostrově rušno. Už v pátek se sjede deset kovářů z celé České republiky na kovářské sympozium, kde předvedou své řemeslné umění.

Povídky z Krušnohoří putují po obou stranách hranice

Krušné hory, Schwarzenberg Česko-německé literárně-hudební putování odstartovalo v pátek na zámku Schwarzenberg v Sasku. V rámci slavnostního zahájení organizátoři představili novou knihu „Stíny nad Krušnými horami“, která je souborem krátkých povídek českých a saských spisovatelů s nádechem krušnohorského tajemna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení