VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální potravina je v kurzu

Praha, Karlovy Vary – Zájem farmářů o certifikát stoupl téměř o čtvrtinu. V kraji bodovaly sýry, pivo či chléb. 

28.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Zdeněk Hnízdil

V minulých dnech zakončila hodnotitelská komise koloběh posuzování přihlášených výrobků do letošního ročníku soutěže Regionální potravina ve třinácti krajích České republiky.

Po slavnostním udělení certifikátu ministra zemědělství tak bude tuto značku na svém obalu mít dalších 104 potravin. Do letošního ročníku výrobci přihlásili přes tisíc výrobků.

„Letošní třetí ročník soutěže přinesl rekordní počet přihlášených producentů i výrobků. A to je pro stále ještě mladou značku dobrá zpráva. Vzrůstající zájem ze strany regionálních farmářů a sedláků ukazuje, že jdeme dobrým směrem a že jim značka Regionální potravina pomáhá. Ať už v marketingu nebo při vyjednávání s obchodními řetězci," říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Projekt Regionální potravina je zaměřen především na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin.
Oproti loňskému roku se letos přihlásilo o 23 procent žadatelů více, celkem 347 producentů. Do soutěže přitom vyslali 1 021 výrobků, což oproti loňskému roku znamená 29 procent nárůst. Letošní rok tak přináší nejlepší čísla v krátké historii soutěže.

Logo se symbolicky zobrazenou krajinou tak budou moci spotřebitelé od letošního podzimu vidět již na 274 výrobcích. To bude celkový počet oceněných regionálních produktů za tříletou existenci soutěže. I když vítězné výrobky znají v současné době již ve všech krajích, některé na konečné stvrzení ministrem zemědělství ještě čekají.

„Hodnotitelské komise totiž pouze doporučují ministrovi ty nejlepší výrobky pro udělení značky Regionální potravina. On pak svým podpisem jejich výběr oficiálně potvrdí," vysvětluje proces udílení značky náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.

V Karlovarském kraji letos u porotců 3. ročníku soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje bodovaly sýry, pivo, med, klobásy, chléb či jogurty. Hodnoceno bylo celkem 62 produktů od 22 výrobců a zemědělců z regionu.
Soutěžilo se v osmi kategoriích, jejichž vítězové mohou po příští čtyři roky používat značku kvality Regionální potravina.

Soutěž Regionální potravina všude nabývá na popularitě. Zájem o ni mají jak výrobci, tak posléze prodejci a samozřejmě konzumenti. „Je třeba ukázat veřejnosti, že se v našem regionu vyrábějí mimořádně chutné potraviny," uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč. Dodal, že se při hodnocení hledí nejen na to, aby produkty vznikaly v regionu, ale i na to, aby jejich součástí byly z větší části tuzemské suroviny.

Autor: Ivana Kalinová

28.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jitka Pokorná, starostka Nové Role.

OTÁZKA PRO: Jitku Pokornou, starostku Nové Role

Ilustrační foto.

Olympijský stadion je už v provozu

Trubačský soubor Žluťásek přivezl domů cenu skokan roku

Žlutice – Soubor Žluťásek Střední lesnické školy Žlutice se zúčastnil Mysliveckých slavností svatého Eustacha na hradě Křivoklát. Za svůj výkon si odvezl velmi prestižní a ojedinělou cenu prezidenta České republiky za nejprogresivnější posun ve výkonu.

AUTOMIX.CZ

Filtry pevných částic pro nafťáky zlevňují. Alespoň u některých značek

Filtr pevných částic je jedním z největších strašáků u moderních dieselových ojetin. Mnoho řidičů má pocit, že když se jedná „pouze o věc ekologie“ mohou filtr bez obav vyndat, nicméně faktem je, že jeho přítomnost v autě má dost velké opodstatnění. Je tedy velmi dobrou zprávou, že se cena nových filtrů vyvíjí příznivým trendem.

OTÁZKA PRO: Josefa Železného, starostu Ostrova

Ostrov - Starosta Ostrova o úložištích radioaktivního odpadu.

Kouzlo poutního místa Skoky inspiruje mladé umělce

Skoky - Grafické sympozium Listy z Gasthausu se blíží do finále. Celý týden se do Skoků sjížděli mladí a talentovaní umělci do provizorního ateliéru, aby nasáli atmosféru místního genia loci a vytvořili přímo na místě grafické listy, které se budou prodávat na sobotní vernisáži v Gasthausu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení