VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální potravina je v kurzu

Praha, Karlovy Vary – Zájem farmářů o certifikát stoupl téměř o čtvrtinu. V kraji bodovaly sýry, pivo či chléb. 

28.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Zdeněk Hnízdil

V minulých dnech zakončila hodnotitelská komise koloběh posuzování přihlášených výrobků do letošního ročníku soutěže Regionální potravina ve třinácti krajích České republiky.

Po slavnostním udělení certifikátu ministra zemědělství tak bude tuto značku na svém obalu mít dalších 104 potravin. Do letošního ročníku výrobci přihlásili přes tisíc výrobků.

„Letošní třetí ročník soutěže přinesl rekordní počet přihlášených producentů i výrobků. A to je pro stále ještě mladou značku dobrá zpráva. Vzrůstající zájem ze strany regionálních farmářů a sedláků ukazuje, že jdeme dobrým směrem a že jim značka Regionální potravina pomáhá. Ať už v marketingu nebo při vyjednávání s obchodními řetězci," říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Projekt Regionální potravina je zaměřen především na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin.
Oproti loňskému roku se letos přihlásilo o 23 procent žadatelů více, celkem 347 producentů. Do soutěže přitom vyslali 1 021 výrobků, což oproti loňskému roku znamená 29 procent nárůst. Letošní rok tak přináší nejlepší čísla v krátké historii soutěže.

Logo se symbolicky zobrazenou krajinou tak budou moci spotřebitelé od letošního podzimu vidět již na 274 výrobcích. To bude celkový počet oceněných regionálních produktů za tříletou existenci soutěže. I když vítězné výrobky znají v současné době již ve všech krajích, některé na konečné stvrzení ministrem zemědělství ještě čekají.

„Hodnotitelské komise totiž pouze doporučují ministrovi ty nejlepší výrobky pro udělení značky Regionální potravina. On pak svým podpisem jejich výběr oficiálně potvrdí," vysvětluje proces udílení značky náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.

V Karlovarském kraji letos u porotců 3. ročníku soutěže Regionální potravina Karlovarského kraje bodovaly sýry, pivo, med, klobásy, chléb či jogurty. Hodnoceno bylo celkem 62 produktů od 22 výrobců a zemědělců z regionu.
Soutěžilo se v osmi kategoriích, jejichž vítězové mohou po příští čtyři roky používat značku kvality Regionální potravina.

Soutěž Regionální potravina všude nabývá na popularitě. Zájem o ni mají jak výrobci, tak posléze prodejci a samozřejmě konzumenti. „Je třeba ukázat veřejnosti, že se v našem regionu vyrábějí mimořádně chutné potraviny," uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč. Dodal, že se při hodnocení hledí nejen na to, aby produkty vznikaly v regionu, ale i na to, aby jejich součástí byly z větší části tuzemské suroviny.

Autor: Ivana Kalinová

28.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Druhá objevená fotka (vpravo) pochází z tábora v Mauthausenu a zachycuje podle ředitele Runda tutéž holčičku.
3

Kdo je holčička na fotce? Pátrá ředitel sokolovského muzea

Sokolovská tenistka Markéta Vondroušová

Pála poslal Vondroušovou do boje i v neděli, ta ukázala co v ní je. Vyhrála.

Akce Marcela odhalila devět cizinců, kteří u nás pracovali ilegálně

Karlovarský kraj - Během bezpečnostní akce „Marcela" zajistila cizinecká policie 9 cizinců.

Běžci vzali o víkendu útokem Hroznatův běh, na startu se jich sešla rovná stovka

Hroznětín - Masakr, masakr a ještě jednou masakr. Ano, přesně tak. Kdo o víkendu zavítal pod Krušné hory, přesněji do Hroznětína, zcela jistě nelitoval, jelikož si připsal do svého běžeckého života opravdu nezapomenutelný zážitek.

Voda z vlastní studny - na kolik přijde

Pokud máme příhodné podmínky na zahradě nebo jiném pozemku pro vybudování studny (o potřebných podmínkách pro stavbu studny jsme psali zde) a jsme rozhodnuti studnu zřídit, udělejme si nejprve velmi přibližnou kalkulaci, na kolik to všechno přijde.

OTÁZKA PRO: Karla Holoubka, majitele hokejového klubu HC Energie

Karlovy Vary - Majitel klubu o sestupu z extraligy ledního hokeje do první ligy.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies