V měsíci říjnu letošního roku byla dokončena oprava kaple v Suché u Nejdku v rozsahu stavebně historického průzkumu, stavebně technického průzkumu a návrhu opravy. Celkové náklady na obnovu činily přes 931 tisíc korun, z toho finanční částkou ve výši 210 tisíc přispěl ze svého rozpočtu Karlovarský kraj.

„Stavební úpravy stávajícího objektu kaple se týkaly výměny původní konstrukce krovu, který byl nahrazen novou kopií krokvové konstrukce se zastřešením sedlovou střechou. Strop kaple byl proveden jako rovný trámový strop s prkenným podbitím a rákosovou omítkou,“ informovala Alena Volná z nejdecké radnice.

„Rovněž byla osazena nová okna s pseudogotickou vitráží a dveře portálu, včetně obnovení zazděného portálu v průčelí kaple a zazdění stávajícího dveřního otvoru. Opraveny byly také vnitřní omítky a fasáda kaple. Podlaha objektu je ze žulových desek. Přístup do hlavní lodi kaple chrání zdobená ocelová uzamykatelná mříž, aby kolemjdoucí mohli nahlédnout dovnitř kaple, když bude otevřen hlavní vstup,“ dodala Volná.

Kaple v Suché se opravovala několik let. První dvě etapy obnovy této historické kaple se dělaly už v letech 2007 a 2008.