ROP alias Regionální operační program. To jsou tři písmenka nebo tři slova, která vyvolávají obavy všech regionálních politiků.
Město Ostrov dokončuje projekt „Dům kultury Ostrov, centrum pro kulturu, vzdělávání a volný čas" z prostředků Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad. Stavební práce na tomto projektu byly zahájeny v květnu loňského roku. Předpokládané celkové náklady projektu budou zhruba 24,7 milionů korun, z čehož dotace může činit 78,63 procent způsobilých výdajů, což ve výsledku dělá částku 19 421 610 korun.

„Náš projekt rekonstrukce kulturního domu se držel všech nastavených pravidel. Auditem byly nalezeny jen malé formální chyby," pronesl starosta Ostrova Pavel Čekan.
Pokud by tak nastala situace, kdy by město nedostalo dotaci, kterou čerpalo z ROPu, muselo by v příštím roce vyškrtnout ze svého rozpočtu částku 19 421 610 korun.
„Pro příští rok počítáme v rozpočtu s částkou 100 milionů korun pro investice v rámci města. V tomto případě bychom museli omezit některé aktivity, neboť bychom přišli o 19 procent celého rozpočtu na investice," prohlásil Pavel Čekan.

Místostarosta Milan Matějka říká: „Pro město Ostrov by to byla tvrdá rána, ale zvládli bychom to. Spíše pro menší města by to bylo likvidační, pokud by sama musela zaplatit investice, na které čerpala z ROPu."
Město Ostrov je v případě nevrácení dotací u ROPu připraveno se peněz domoci i soudně. „Jelikož jsme obec s rozšířenou působností, pomohli bychom i menším obcím," řekl Pavel Čekan.

Rekonstrukce domu kultury zahrnuje úpravu střechy, vestavbu výtahu v prostoru šaten, rekonstrukci balkonu kinosálu včetně výměny sedaček a vznik nových prostor pro volnočasové aktivity. V prostranství pod jevištěm divadelního sálu vznikl zcela nový společenský prostor – Divadélko Točna a v místech původního skladu kulis jsou vestavěna dvě nová podlaží, která budou sloužit jako zkušebny pro hudební skupiny a zázemí pro další kulturní aktivity.

Mimo viditelných změn proběhla také rekonstrukce řady technického zařízení, jako například větrání a vytápění kinokavárny a předsálí společenského sálu. Projekt zahrnuje současně i modernizaci celého systému měření a regulace, rekonstrukci elektroinstalace a nouzového osvětlení.

Slavnostní ukončení projektu je plánováno na 9. ledna 2013. Jeho součástí bude i prohlídkou zrekonstruovaných prostor.

Petr Toman