Ve více než třítisícovém městě dluží radnici za nájemné téměř tři stovky domácností. V rozpočtu tak chybí skoro šest milionů korun. Navíc například jen za poslední čtyři roky bylo město nuceno vystěhovat šedesátku neplatičů, především Romů. „Je to neustálý kolotoč,“ řekl tajemník Městského úřadu v

Rotavě Ladislav Sedláček. Poukázal na to, že zastupitelé nyní zpřísnili podmínky v případě, že lidé nebudou platit nájem. Pokud radnice začne evidovat dva nezaplacené, odstřihne domácnosti přítok teplé vody. Pokud dluh uhradí, teplá voda jim zase poteče. Musí ale počítat s tím, že za obnovené dodávky budou muset zaplatit. „Neplatiči si musí uvědomit, že si nemohou dělat, co chtějí,“ konstatoval tajemník.

Rotavě se díky opatřením podařilo za poslední období dluh stáhnout, a to o dva miliony korun.

Vedení města doufá, že pohledávky budou klesat i nadále. Peníze, které neplatiči dluží, totiž chybí v městském rozpočtu. „Mohli bychom je použít například na investice právě do bytového fondu, neboť zrovna paneláky zateplujeme. Použity by samozřejmě mohly být třeba i na opravy školských zařízení nebo na rekonstrukci rozbitých silnic. Takhle musíme v některých případech sáhnout do rezervního fondu,“ doplnil Sedláček.