Pro Jáchymov je charakteristická chatařská a chalupářská oblast. Kromě nich jsou pro Jáchymov typické lázně s mnoha hotely a penziony, čtyři velké lyžařské areály a pyšní se příznačnými rozsáhlými, hlubokými lesy.

Obvodní oddělení je tu lidem k dispozici sedm dní v týdnu. Policisté se tu nejvíce setkávají s majetkovou trestnou činností. „Mezi takové patří krádeže kovů a nafty z nádrží nákladních aut," řekla policistka z preventivně informačního oddělení policie Zdeňka Papežová.

Zloději využívají opuštěná auta lyžařů a cyklistů, kteří sem jezdí za poznáním Krušných hor. Co se týká lázeňské části, tak v ní strážci zákona řeší krádeže věcí, které si lázeňští hosté nechávají na procedurách, dále řeší krádeže z hotelových pokojů a výjimkou nejsou ani krádeže kabelek nebo peněženek v barech, restauracích nebo cukrárnách.
„Mezi nejčastější násilné trestné činy patří loupežná přepadení, kterým neunikají ani lázeňští hosté," uvedla Papežová.

Jako v jiných městech se i tady policisté setkávají s návykovými látkami. Tento druh trestné činnosti neustále monitorují a nekompromisně ho řeší. Kromě silničních kontrol přispívají k bezpečnosti obvodu také kontroly chalupářských a chatařských oblastí. Policisté se zaměřují také na podávání alkoholu nezletilým, mladistvým a řidičům. „Pozornosti neuniknou ani provozovny s výherními automaty," řekla policistka.

Policisté v zimních měsících provádějí preventivní akci „Hory", která je zaměřena na omezení krádeží lyžařského vybavení, věcí pro osobní potřebu a finanční hotovosti z aut.

„Jedním z velkých problémů v Jáchymově jsou nezajištěné domy, které využívají pro přespání osoby bez trvalého bydliště, ty se pak často dopouští protiprávního jednání – narušují veřejný pořádek, obecně závazné vyhlášky města a dopouští se i drobných krádeží a výtržností," uvedla policistka Papežová.

Policisté z tohoto lázeňského města se podílejí také na zajišťování různých sportovních, společenských a kulturních akcí. „Jako příklad mohu uvést zahájení lázeňské sezony, dny dětí a přednášky pro ně, Jáchymovské peklo. Také připravují ukázky policejních činností pro děti ve škole v přírodě z jiných částí republiky," řekla Zdeňka Papežová.

Při řešení kriminality jsou téměř vždy velice úspěšní. „Jako třeba při objasnění krádeže střešní krytiny z horského hotelu Klínovec, kde bylo hlídkou dopadeno pět pachatelů, kteří se schovali v porostu borůvčí v okolí Klínovce. Za asistence služebního psa byli pachatelé zadrženi, přičemž jeden z pachatelů při zadržení neudržel svěrače a na místě zanechal výraznou pachovou stopu," uvedla jako příklad policistka.

V dalším případě dopadli tři německé motorkáře, které se policistům podařilo zadržet po velice vyčerpávající a cílené akci v prostoru lyžařského vleku na Neklidu. „Při zadržení také jeden z motorkářů nezvládl své orgány a ´provoněl´ celý prostor obvodního oddělení," řekla s úsměvem na tváři policistka.

Vyřešili také krádež a poškození jedné ze soch Ježíškovy cesty. Podnapilý host z jednoho místního hotelu měl asi velký vztek, který si vybil právě na sošce. „Ježíškovi nafackoval, kopal do něj tak silně, až ho z podstavce ukopl. Pak si vzal sošku pod paží a šel se vyspat na hotel," uvedla policistka.

Pachatele vypátrali pomocí záznamu z kamer. Usvědčili ho. Podle všeho se pachatel rozplakal a sliboval policistům nápravu. Dostal šanci škodu nahradit, a tak v nedalekém Jáchymově koupil věci, které k opravě sochy potřeboval.
„Opravil ji a postavil ji zpět na podstavec," dodala Zdeňka Papežová. V tomto případě mělo vše dobrý konec.