Jako hlavní důvody k vystoupení ze hnutí ANO 2011 uvedlo oněch pět zastupitelů, že tak činí jako projev nesouhlasu s postoji vedení oblasti a kraje. Dále uvádějí, že nesouhlasí s informačním embargem na cokoliv, co se týká činnosti hnutí. Dnes už bývalí členové hnutí ANO z karlovarského zastupitelstva dále uvedli jako důvod pro svůj odchod to, že do funkcí jsou protlačováni lidé, kteří ještě v září loňského roku nebyli členy, ale asi jsou více loajální. "Jsme označováni za potížisty, trafikanty a nepřizpůsobivé, protože odmítáme skákat, jak oblastní předsednictvo píská. Bylo nám zamítnuto založení místní organizace Karlovy Vary bez jakéhokoliv vysvětlení," uvádějí kromě jiného bývalí členové hnutí ANO 2011.

S jejich vyjádřením ale nesouhlasí Oblastní organizace Karlovy Vary hnutí ANO. „Tento krok považujeme za účelový a nátlakový, který odhaluje skutečné motivace bývalých členů našeho hnutí. Hlavním důvodem, proč zastupitelé ukončili členství v hnutí ANO, je to, že nejsou na kandidátní listině do krajských voleb. Což dokazuje skutečnou motivaci těchto lidí pro vstup do politiky a do našeho hnutí," zdůraznila Hana Žáková, oblastní předsedkyně ANO Karlovy Vary.
Vedení oblastní organizace vyzvalo všechny zastupitele, kteří ukončili členství v hnutí ANO, k rezignaci na posty zastupitele města Karlovy Vary a na všechny další funkce, ať už v dozorčích radách, představenstvech, komisích a výborech, které získali díky hnutí ANO, za něž kandidovali v komunálních volbách. „Výzva byla zastupitelům odeslána ve středu a mají se vyjádřit do 20.března," uvedla Žáková.

To ale oni nemají v úmyslu. Prozatím hodlají fungovat jako nezařazení zastupitelé a mandáty si podle vyjádření náměstka Čestmíra Bruštíka ponechají. A nadále hodlají podporovat karlovarskou koalici KOA, ČSSD a KDU-ČSL.

Oblastní předsednictvo ANO s krajským předsedou Martinem Hurajčíkem je ale opačného názoru. „Vyvoláme jednání s koaličními stranami ohledně koaliční smlouvy, která v současné době podle našeho názoru už není platná," uvádí v prohlášení. „Krajská organizace Karlovy Vary má v současné době 123 členů. Zastupitelé Čestmír Bruštík, Pavel Andrejkiv, Renata Rojková, Jan Bárta a Vladimír Kvasnička (nebyl nikdy členem hnutí ANO) kandidovali za hnutí v říjnu 2014 a už v prosinci 2014 Rozhodčí a smírčí komise v Praze požadovala jejich okamžité vyloučení pro neshody v místní organizaci. Nakonec byla rozhodnutím této komise v prosinci 2014 zrušena celá místní a oblastní organizace Karlovy Vary. Předsedou oblastní organizace v tuto dobu byl Čestmír Bruštík. Organizace byla znovu založena v září 2015 ustavujícím sněmem, který si zvolil nové vedení oblastní organizace, a situace se alespoň částečně stabilizovala," vysvětlují předsedkyně oblasti Hana Žáková a krajský předseda ANO Martin Hurajčík.

O rozpadu karlovarské koalice kvůli odchodu politiků z ANO nechce slyšet ani primátor Petr Kulhánek. Ten společně s náměstkem Michalem Riškem (ČSSD) je toho názoru, že rozhodnutí bývalých členů ANO nemusí vést k jejímu rozkladu.
„Všichni zastupitelé, kteří byli v ANO a zřejmě už tam nejsou, drží koaliční dohodu a koalice funguje bez jakýchkoli změn dál. To, jestli to bude znamenat formální úpravu koaliční smlouvy, je jiná věc. Jestli mají na sobě nějakou nálepku ANO, nezávislí nebo něco jiného, je pro mě v tuto chvíli druhořadé," uvedl primátor Kulhánek