Doma, ve svém pohodlí. Tak berou léto a dovolenou senioři, kteří žijí v domově důchodců ve Staré Roli.
„Jsou zde natolik zvyklí, že se jim ani nikam nechce. Považují to tady za svůj domov,“ říká zástupkyně vrchní sestry domova pro seniory Agnesa Nová. Podle jejích slov je to zřejmé především u těch obyvatel domova, kteří v něm žijí delší dobu.

„Ještě když jsou tady třeba jen půl roku, tak to i odejdou rádi na dovolenou k rodině i na různé svátky, včetně Velikonoc či Vánoc. Později se jim ale prostě nechce. Mnozí se také domnívají, že by už mohli svým blízkým se svými potřebami překážet,“ pokračuje sestra Nová. Podle psychologů je setrvávání na místě, kde ´mají své jisté´, pro staré lidi normální.

„Je pro ně složité, rušit své stereotypy, zvyklosti a rituály, včetně rozloučení se s příteli v domově, byť na kratší dobu. Navíc je nutné brát v úvahu pocity starých lidí, kteří se, zejména ti citlivější, po určitém delším odloučení od své rodiny často cítí jako jakýsi ,v uvozovkách, nepatřičný prvek,“ říká psychložka Simona Králová. Podle jejích slov je i kvůli možnému stresu ze změny pro mnohé staré lidi lepší raději zůstat.