Volební lídři. Kandidují do parlamentních voleb. Stojí na náměstí, rozdávají nám plakáty, z hrdel jim zurčí volební hesla, sliby, nabízejí řešení a skvělou budoucnost. Jsou ale také lidé, kteří mají vlastní rodiny a problémy jako my.

My jsme volebním lídrům proto položili několik otázek:

1) Jaká byla vaše dosavadní kariéra? Která zaměstnání jste vystřídal(a)? Kolik je vám let? Pokud byste ve volbách neuspěl(a), čemu byste se v budoucnu věnoval(a)?

2) Která kniha vám nikdy nechybí na nočním stolku, ke které se rád(a) vracíte?

3) Jaké je vaše oblíbené jídlo a kterým rádi pohostíte své přátele? Máte recept?

4) Kolik jazyků ovládáte?

5) Sportujete? Jak si nejvíce odpočinete a jak relaxujete? Kdy jste naposledy absolvoval lázeňskou péči a kde? Jsme přece jenom krajem lázní…

6) Dokážete si představit, jak bude vypadat Karlovarský kraj za dvacet let? V reálu, ne jaký by měl být podle vás…

Jan Bureš (ODS), poslanec

Jan Bureš

lídr ODS

1) Do roku 2001 jsem byl zaměstnancem Jáchymovských lázní, od roku 2001 do roku 2010 jsem byl místostarosta a posléze starosta města Ostrova; od roku 2010 do roku 2013 poslancem. Je mi 39 let. Pokud neuspěji, tak se vrátím zpět do Léčebných lázní, neboť jsem stále jejich zaměstnancem a zároveň provozuji chráněnou pracovní dílnu pro 10 zdravotně postižených. Ať už dopadnou volby jakkoli, tak chci kandidovat na starostu města Ostrova příští rok na podzim.

2) Na nočním stolku mám čtečku elektronických knih a rád se vracím k Velké knize Sedmilhářů a Třem mužům ve člunu.

3) Mé nejmilovanější jídlo jsou obyčejné škubánky s mákem, ačkoli s ním obvykle přátele nehostím. Recept je jednoduchý: oloupané a ve slané vodě uvařené brambory slijeme tak, aby trochu vody zůstalo na dně. Zasypeme hrubou moukou a necháme asi 20 minut napařit. Poté brambory rozšťoucháme a poté vařečkou zpracujeme do těsta. Lžící namočenou do rozehřátého másla nebo sádla vykrajujeme hotové škubánky a na talíři zasypeme mletým mákem s moučkovým cukrem. Navrch je polijeme rozehřátým máslem, nebo sádlem.

4) Němčinu, po oprášení i ruštinu.

5) Nesportuji, na základní škole byly pro mě hodiny tělesné výchovy spíš za trest, ne za odměnu. Nejvíce si odpočinu s rodinou na procházkách, s osmiletou dcerou na výtvarných dílnách a u dobré detektivky. Lázeňskou péči jsem doposud neabsolvoval.

6) Zkusím to. Kraj se výrazně nezmění, co se týče průmyslu, tak doly nahradí lehký průmysl. Velmi malebné bude Sokolovsko v okolí bývalého dolu Medard. Takže tu bude žít více cizinců, zvlášť holandských a německých seniorů. A silnice do Prahy stále nebude dokončena…

Olga Haláková, starostka Bečova nad Teplou.

Olga Haláková

lídr KDU-ČSL

1) Zaměstnána jsem byla na hradě Děvín u Bratislavy, kde jsem kompletovala archeologické nálezy z oblasti keramiky; pro Krásnou jizbu v Praze jsem vyráběla malé série keramických výrobků; mou hlavní aktivitou byla samostatná výtvarná činnost v oblasti keramiky a medailérství návrhy pamětních mincí, insignií, pamětních desek a také pořádání samostatných a účast na kolektivních výstavách. 20 let pracuji jako učitelka výtvarného oboru v ZUŠ J.L. v Bečově nad Teplou. Je mi 65 let. V budoucnu se jistojistě budu věnovat výtvarné činnosti, tvorbě pamětních mincí, reliéfních vedut a keramice. V současnosti vykonávám funkci starostky města.

2) Joseph Conrad Nostromo, Josef Čapek Kulhavý poutník

3) Pro přátelská setkání připravuji oblíbené jídlo zapečenou zeleninu s masem: různé druhy masa krůtí, vepřové, kuřecí játra atp. doplníme libovolnou zeleninou, rajčaty, paprikou, petrželí, mrkví, cibulí atp., okořeníme a zapečeme v troubě; je to rychlé a dobré jídlo s rozmanitou chutí.

4) Maturovala jsem z ruského jazyka, německý jazyk jsem studovala na jazykové škole, soukromě jsem se učila francouzsky.

5) Sportuji méně, než bych si přála, v současnosti spíše nárazově, ráda plavu a chodím na procházky do přírody. Nejvíce si odpočinu při práci na zahradě, při inspirativních rozhovorech s mými přáteli a hudbě. Na delším pobytu v lázních jsem bohužel nikdy nebyla, to příjemné a potřebné relaxování jsem si užila pouze v jednodenních lázeňských procedurách, koupelích, masážích, solné jeskyni, zejména v Karlových Varech.

6) Když si připomeneme, jak vypadala naše města před dvaceti léty (a na to lidé velmi rychle zapomínají), tato šedivá, zanedbaná sídla s dožilou infrastrukturou, v našem kraji navíc krajina zničena těžbou, domnívám se, že bychom měli uznat, že částečně došlo k pozitivní změně. A jak tomu bude za dvacet let? Záleží jenom na nás, zda budeme schopni pokračovat v obnově center historických měst, kulturních památek, historického dědictví, škol, komunikací, dopravy, zda dokážeme zlepšovat životní prostředí, udržíme lázeňství, tradiční řemesla a ochráníme to, čím se lišíme od jiných regionů …jak bude vypadat Karlovarský kraj a jak budou zde lidé žít.

Pokračování zítra