Třeba i tisíce korun mohou rodiče utratit za pomůcky pro děti, které jdou poprvé do školy. Ačkoliv základní vybavení prvňáčci obdrží od školy, ty nejdražší školní pomůcky leží na jejich bedrech. To je školní brašna, která se dá pořídit za několik stovek, ale také tisíců. To pokud si dítě vybere tu nejmódnější značku, například s motivy Krtečka či postaviček Walta Disneye. Dražší školní tašky mají navíc podle odborníků pevnou kostru na záda a jsou lehké. Z vlastního rozpočtu musejí rodiče dítěti zakoupit i penál, sáček na přezůvky, kapsář, cvičební úbor a další věci podle rozpisu škol, které rodičům už seznamy zaslaly.

„My prvňákům při nástupu do školy hradíme pracovní sešity, vodovky se štětcem, modelínu, voskovky, tužku jedničku, lepidlo, ořezávátko a gumu. Prvňáčci od nás obdrží také tempery, suché křídy, uhel, lepidlo, černý fix a čtvrtky. Zdarma pochopitelně dostanou také učebnice,“ uvedli v Základní škole v Lokti.

Stejně na tom jsou i prvňáčci z Karlových Varů. „Částka, kterou školy mají na základní vybavení prvňáčků, je náhrada za bývalé pastelkovné. Tu od státu místo rodičů obdrží školy. Na povinné vybavení pro prvňáčka tak mají karlovarské základní školy v průměru osm set korun,“ vysvětlila náměstkyně Jana Petříková (ČSSD).

Největší zájem o školní potřeby je v obchodech tradičně poslední týden v srpnu a první týden v září. „Já už mám nakoupeno a utratila jsem hrozně moc. Jenom aktovka stála patnáct set, pak penál, boty, přezůvky, sportovní obuv na tělocvik a tepláková souprava. Kdybych to rychle spočítala, tak mě nákup stál minimálně tři tisíce a stále ještě nemám obaly na sešity,“ sečetla náklady paní Lucie ze Sokolova, která poprvé posílá své dítě do školy.

I když rodiče využívají slev, které nyní na školní pomůcky nabízejí obchodní řetězce, a některé jsou i padesátiprocentní, tisíce na výbavu prvňáčka přesto musejí vydat. Obchodníci navíc rodičům vzkazují, aby nákupy nenechávali na poslední chvíli. Pak by už nemuseli koupit to, co pro výbavu prvňáčka nutně potřebují.