Předběžné výsledky ovšem ukazují na zcela nové okolnosti vzniku města. Na náměstí byly také objeveny zbytky staré kamenné stavby, městský příkop či související středověké zdi.

„Odborníky vyhodnocenou zprávu z průzkumu bychom měli obdržet přibližně do čtrnácti dnů. Možná se tak dozvíme úplné novinky z historie Bečova," uvedla starostka Olga Haláková. Dále bude následovat stavební a projektová dokumentace, která bude vycházet z těchto nálezů, a po ní dojde na samotnou realizaci revitalizace náměstí.

Archeologické nálezy zástaveb z druhé poloviny 13. století jsou zřejmě starší než bečovský hrad, který byl založen až v polovině 14. století. Umístění sond bylo vytipováno podle dobových map, aby byly větší naděje na zajímavé ´úlovky´.

„Jedna ze sond zachytila situace nějakého městského příkopu a související středověké zdi, představující první fázi městských hradeb nebo městského opevnění datovanou do druhé poloviny 13., do začátku 14. století," potvrdil nálezy pro ČTK ředitel Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek Radek Široký.

Jeden ze zajímavých objevů byl odhalen v prostoru křižovatky na jižní straně náměstí, kde stály staré kamenné stavby. Ty jsou datovány přibližně do poloviny 14. století.

Rekonstruovat se bude plocha náměstí a přilehlá část u školy. Na tomto prostranství tak bylo vykopáno 12 sond přibližně za tři sta tisíc korun.