Před několika dny se členové karlovarského souboru Dyleň vrátili z prestižního mezinárodního folklorního festivalu v Malajsii, na kterém úspěšně reprezentovali Českou republiku. Kromě nezapomenutelných zážitků si dovážejí rovněž jednu z cen udělovaných odbornou porotou.

„7th Sabah International Folklore Festival 2012" – to je přesný název soutěžní přehlídky, která je organizována Kulturní radou státu Sabah, jednoho ze třinácti regionů Malajsie nacházejícího se na severu ostrova Borneo. Letos se na ní představilo osmnáct skupin z celého světa. Nechyběly mezi nimi státy jako Čína, Indonésie, Srí Lanka, Kuvajt, Finsko, Brunej, Nigérie nebo Papua Nová Guinea.

„Česká republika byla na festivale zastoupena vůbec poprvé. Dyleň pro svá soutěžní vystoupení zvolil pásmo představující taneční hry z Karlovarska, tradiční Chebskou polku a mateník Sedlák vorá. Největší ohlas si však v Malajsii vydobyla sólová píseň s doprovodem dud v podání vedoucího souboru Lubora Hanky. Odborná porota na závěr festivalu udělila čtrnáct ocenění. SPaT Dyleň získal v konkurenci dalších šesti států cenu pro debutujícího účastníka festivalu," uvedla Anna Kučerová.

Za největší přínos festivalu, jehož motto zní „Kulturou k míru", však členové souboru Dyleň považují přátelství, která navázali s lidmi ze všech koutů světa, a poučení o kulturách, které jsou evropskému pohledu velmi vzdálené. Stejně tak se i karlovarští folkloristé stali v Malajsii kulturními velvyslanci České republiky.