Trvá 3. stupeň povodňové aktivity (SPA) na řece Ohři. Od 5:00 kdy byl vyhlášen, hladina řeky v Karlových Varech stoupla o 54 cm, z 275 na 329, průtok přitom vzrostl téměř o polovinu, z 288 m3 v 5:00 na . Podle předpovědi hydrologů se v Karlových Varech očekává stále mírný vzestup, maximum by mělo nastat během zítřejšího rána či dopoledne, maximální stav by měl dosáhnout cca 340 cm, tj. od současného stavu asi o 10 cm více. Maximální průtok by měl činit asi 440 - 450 m3/s, tedy asi o 1/10 více než v 18:00.

Teplá se díky manipulacím na vodní nádrži Březová pohybuje neustále na hraně 2. a 3. SPA, podle prognózy vodohospodářského dispečinku Povodí Ohře se bude na této úrovni držet po celou noc, tedy hladina se bude držet okolo 115 cm a průtok na 71 m3/s.

Rolava dosáhla pravděpodobně svého vrcholu v 17:00 hodin stavem 126 cm, do 18:00 klesla o 1 cm a dle prognózy hydrologů bude klesat i nadále. Nedosáhla tedy ani 1 SPA.

Chodovský potok v Jenišově podle odečtů hlídek Městské policie z maxima 145 cm v 9:00 na 100 cm v 17:00 a během noci neočekáváme jeho vzestup. U obchodního domu TESCO dosahuje vytrvale stavu 100 cm. Od svého ústí do Ohře je však mírně zpětně vzdouván stoupající hladinou Ohře.

Nejproblematičtějšími místy ve městě se ukázaly pobřežní partie Tašovic, především ulice U Brodu a břeh k Doubskému mostu. Sem byly od rána dopravovány pytle s pískem. Podobně byla pytli s pískem zajištěna loděnice pod Chebským mostem. Celkově bylo do města distribuováno více než 2 000 pytlů, dalších 300 je naloženo na nákladním automobilu a připraveno k okamžité distribuci, a 200 připravených pytlů je složeno v areálu Správy lázeňských parků v Drahovicích. V případě potřeby je samozřejmě možné na čtyřech plnicích linkách během desítek minut začít plnit další.

V zahrádkách v Říční ulici ve Dvorech strážníci Městské policie řešili několik zajímavých situací. Přes zledovatělou přístupovou cestu zajistili odtah odstaveného automobilu značky Škoda 120, který byl v 8:00 po blatníky ve vodě a hrozilo, že bude stržen do proudu. Přítomní obyvatelé zahradních domků byli vyzváni, aby je opustili, tři osoby se musely několik metrů přebrodit, pro další dvě musel být vyslán záchranný člun. Voda zaplavila sklepy domů na Čertově ostrově.

Neškodila však jen voda z řek. Voda z tajícího sněhu vytvořila dočasné toky a laguny ve starorolské ulici Nejdlova, proti zatékání vody byly použity opět pytle s pískem, voda byla odčerpávaná do dešťové kanalizace. Podobná laguna se utvořila později za KV Arenou, v zahrádkách na místě budoucího staveniště plaveckého bazénu. I zde hasiči nasadili kalová čerpadla a ještě před začátkem večerního utkání HC Energie s Plzní značnou část laguny přečerpali do dešťové kanalizace. Jinak hrozilo přetečení laguny přes obslužnou komunikaci do KV Areny a potenciálně poškození jejího technologického zázemí.

Do tohoto okamžiku nemáme zprávy o úmrtí, váženém poškození staveb nebo mimořádných škodách na infrastruktuře města.

Současná povodeň je na Ohři nejhorší od roku 1976, kdy přišla v podobném období - kulminovala 12. ledna. Jestliže nyní očekáváme maximální průtok 450 m3/s, tehdy činil 620 m3/s.

Jan Kopál