Pozemní zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje spolupracují již řadu let s kolegy z Německa. Zástupci kraje chtějí docílit toho, aby stejně fungovala i spolupráce mezi leteckou záchrannou službou. To ovšem komplikuje legislativa obou států.

„Musíme ještě vyřešit nějaké překážky, které nejsou na úrovni našeho kraje, ale jsou celostátní. V legislativě není vyřešeno například to, jak ošetřovat českého pacienta v německém vrtulníku. Podepsali jsme memorandum a chtěli bychom tyto překážky co nejdříve vyřešit, ale nebude to vůbec lehké,“ uvedl Václav Larva, krajský radní pro zdravotnictví.

Pokud se všechny technické věci vyřeší, tak bude česká letecká záchranná služba zasahovat také v Německu. „Prospěšné by to určitě bylo pro obě strany. Například spolupráce pozemních zdravotnických služeb funguje opravdu výborně. Mnohdy to může ušetřit hodně času a hlavně zachránit lidský život,“ dodal krajský radní.

Zástupci kraje chtějí všechny překážky vyřešit co v nejkratší době, protože k úrazům dochází hlavně v zimních měsících, kdy jsou Krušné hory plné lyžařů i z Německa.