„Situace ohledně Bečovského potoka je komplikovaná. Lesy ČR nejsou vlastníkem vodního díla ani pozemků. Vodní zákon stanovuje naše povinnosti. Jako správci toku máme sledovat jeho stav, řešit závady a odstraňovat sedimenty," řekla Ivana Kučerová, vedoucí správy toků oblasti povodí Ohře.

Plánovaná úprava břehu bude první, která se uskuteční v obytné části průtoku potoka, a to v ulici Rybářská a Plzeňská. „Jedná se o nejnižší místo koryta, které není původní. Domníváme se, že bylo zřízeno jako hnací síla pro tamější výrobní továrnu. Další úpravy samotného koryta musel ještě udělat majitel továrny," poznamenala Kučerová. „Některé části břehu chybí, na dně jsou naplaveniny a nánosy, okolí toku zarostlo náletovými dřevinami. To vše koryto zužuje," řekla starostka města Ol'ga Haláková.

Zapeklitost vodního zákona komplikuje situaci nejen správci vodního toku, ale i samotnému městu. „Od revoluce docházelo k častým úpravám břehu potoka," poznamenala Haláková.

Samotnému zadání projektové dokumentace předcházela dlouhá jednání, popisovaly se vady, jako jsou zmenšení průtoku nebo úprava dna. „Správce toku zadal projektovou dokumentaci, kde se hlavně řeší čistění sedimentací a obnova průtoku potoka. Problém představují objekty postavené na korytu, jako je již zmíněná zavřená továrna. V těchto místech není možné nahlédnout do koryta a zjistit, v jakém je stavu," informovala Kučerová.

Správa toku kontroluje stav a následně se dává do práce. „Sediment odstraňujeme, když voda opakovaně přelévá břehy koryta," doplnila Kučerová. „Problém nastává v okamžiku, kdy stoupá hladina potoka až na úroveň komunikace. Oprava břehu je tedy nutná. Voda se dostává do dvorků přilehlých domů," osvětlila Haláková.

Samotné požadavky nutné na opravu břehu potoka vyplynou až z hotové projektové dokumentace. „Město se pak k opravám přidá, ale až v okamžiku, kdy se začnou realizovat. Opraví to, co Bečovu patří. Zatím čekáme na projektovou dokumentaci. Opravy se zatím plánují na jaro 2017," poznamenala Haláková.