Demolici už schválili zastupitelé Kyselky a souhlas s ní vyslovil také odbor památkové péče karlovarského magistrátu. Proti je Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) a památkáři Národního památkového ústavu v Lokti.

„Budova bývalé hasičské zbrojnice sice už není památkově chráněna, nachází se však v ochranném pásmu, což je obdoba městských památkových zón. Objekt není staticky narušen. Vykazuje však, stejně jako ostatní objekty v majetku této společnosti, známky dlouhodobé neúdržby a v podstatě devastace. Ač se dle našeho názoru nejedná v případě této budovy o výstavnou architekturu, je objekt přirozenou součástí zdejší zástavby," uvedl Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD.

Jenomže památkáři karlovarského magistrátu jsou jiného názoru. „Odbor památkové péče souhlasí se žádostí majitele o odstranění hasičské zbrojnice, a to především proto, že objekt není nemovitou památkou a jeho technický stav je špatný. U památkově chráněných objektů lze nařídit jejich údržbu. U tohoto objektu ji nařídit nelze. Souhlasné stanovisko vydala i obec Kyselka. Odstranění stavby mimo jiné umožní lepší přístup k okolním objektům," vzkázal přes mluvčího magistrátu Jana Kopála Antonín Haidlmaier, vedoucí oddělení Státní památkové péče.

Podobný názor má i starosta Kyselky Aleš Labík. „V žádném případě nechceme, aby byl náš souhlas vykládán, že podporujeme demolice v bývalém lázeňském areálu. Rozhodnutí zastupitelů nebylo jednoznačné, ale převážil realistický pohled na věc. Je to jediná budova, která zde být nemusí. Navíc byla přistavěna později. Obyvatelé opraveného domu Stallburg navíc nemají prostranství, které by mohli využívat. Vhodnější by tak zde byl park," uvedl starosta.

Aktivisté z ASORKD ale nešetří kritikou. „Když si řadu budov u řeky představíme jako lidský chrup, jistě se shodneme, že z estetického pohledu je lepší zub opravit než ho vytrhnout a ponechat v chrupu díru. A zbrojnici opravit lze," říká viceprezident památkové asociace ASORKD Martin J. Kadrman. A dodal, že bořit budovu jen proto, že je to pro majitele jednodušší než ji opravit a koneckonců ji pak užívat třeba jako garáž pro nájemníky vedle stojícího domu Stallburg, je z památkového pohledu neakceptovatelné.

Také herec a hudebník Ladislav Gerendáš je proti.

„Vždy jsem očekával, že se Kyselka bude opravovat, a ne že se z ní něco bude bourat. Je to proti duchu, oč usilujeme. Jakékoliv bourání je nesmyslné a nerozumím tomu, co se děje. Kyselka si takové zásahy nezaslouží a nechápu zastupitele, proč s tím souhlasí. Bourat je jednoduché, ale co se zboří, už se nepostaví. Jestli Mattonku nenapadá využití, svědčí to spíš o jejich malé představivosti. Je absurdní, že my, co v Kyselce nežijeme, ji chceme zachraňovat a ti, co tam žijí, ji chtějí bourat," zdůraznil. Také podle ředitele pobočky Národního památkového ústavu v Lokti Tomáše Karla by měla být budova zachována.

„Objekt je primárně zařazen do historické zástavby a tento soubor budov doplňuje. Měl by být využit adekvátním a původním způsobem," postavil se proti demolici. Jenomže názor památkářů není rozhodující, ale doporučující. „My magistrátu dáváme odborné stanovisko a očekáváme zdůvodnění. Pak můžeme chtít opravný prostředek," vysvětlil ředitel Karel.

Podle Michaela Donatha, mluvčího společnosti KMV, ale objekt žádné památkové ochraně nepodléhá a je ve stavu, kdy jej bude nejlepší strhnout. „Kromě parku by zde mělo vzniknout také dětské hřiště. Asociace zase spustila křik, ale je to falešná publicita," uvedl.

A zdůraznil, že KMV se podřídí konečnému rozhodnutí a budou jej respektovat. Demoliční výměr společnost v ruce ještě nemá. To nyní podle Michaela Donatha záleží na Karlovarském kraji.