Dlouhodobě špatný stav Horního nádraží v Karlových Varech a výpravní budovy v Sokolově trápí domácí i zahraniční cestující, kteří využívají přepravu po železnici v našem kraji. Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný(ČSSD) se proto obrátil na ministerstvo dopravy dopisem, v němž požádal o informaci k rekonstrukci těchto objektů.

Z odpovědi ministra dopravy Antonína Prachaře vyplynulo, že první stavba, tedy „Modernizace železniční stanice Karlovy Vary (Horní nádraží) výpravní budova" se uskuteční s podporou ze stávajícího Operačního programu Doprava.

„ Zahájení prací se předpokládá v srpnu letošního roku. Na tuto akci by měla navázat modernizace staniční části železniční stanice s dotací z nového Operačního programu Doprava," upřesnil hejtman Josef Novotný.

Financování projektu se už navíc dostalo do materiálu pro jednání vlády, v němž je seznam všech významných veřejných zakázek rezortu dopravy za rok 2014.

„Na rekonstrukci nástupišť a výstavbu nové výpravní budovy, čili na celý projekt rekonstrukce se v tomto materiálu počítá zhruba s částkou ve výši 574 miliony korun," dodal hejtman.

Rekonstrukce výpravní budovy v Sokolově bohužel k financování z Operačního programu Doprava určena není. Resortní investor, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), nemá investiční akci v železniční stanici Sokolov ve fázi přípravy a pro rekonstrukci výpravní budovy tedy nelze využít finanční prostředky z EU.

„Změnu v této situaci by však mohl přinést převod budov z majetku Českých drah do státního majetku, tedy pod správu SŽDC. Podle informací ministra dopravy však vlastnímu majetkovému převodu musí předcházet projednání záměru s Evropskou komisí," uzavřel hejtman.

Karlovaráci jsou novou nadějí na rekonstrukci Horního nádraží nadšeni. „Teď to tam vypadá úděsně. Je to největší ostuda Karlových Varů. Návštěvníci, kteří přijedou a rozhlédnou se, mají zřejmě chuť z města okamžitě odjet," uvedla paní Alena.

Podle primátora Petra Kulhánka (KOA) je to zpráva potěšitelná, ale dodal, že bude věřit, že jde o definitivní rozhodnutí. „Důkaz pro mne bude, až se s opravou nádraží fakticky začne, protože už byla nejméně pětkrát odložena," doplnil.