V současnosti má plnou kapacitu deseti klientů s Alzheimrem.

Nejnovější projekt, který charita chystá, má nemocným pomoci. „Našim cílem je revitalizovat stávající zahradu tak, aby podněcovala smyslové vnímání a umožňovala klientům vizuální a hmatový kontakt s přírodou," řekl ředitel Charity Karlovy Vary Aleš Klůc.

V zahradě by pro klienty měly vzniknout speciální záhony, které budou přístupné i těm na vozíčku. Tyto záhony budou osázeny bylinami a jinými jedlými plodinami. Do úprav záhonků na zahradě by se měli do budoucna zapojit i klienti.

Bylinné záhony se budou používat také na aromaterapii. Kromě rostlin budou na zahradě také plochy pro pohybovou aktivizaci a trénování rovnováhy. Klienti se budou procházet po stezce pro bosou chůzi či chodníčcích z různých materiálů. Terapeutická zahrada slouží i k užívání dalšími klienty s mentálním postižením, je jich zhruba osmdesát.

„Víme, že terapeutické zahrady existují. Některé jsme i viděli. Je prokázáno, že lidem s Alzheimerem zpomalí průběh nemoci a vedou k lepšímu životu. A my v areálu máme velkou zahradu. Už máme i návrh a projekt. Teď sháníme peníze," vysvětlil Klůc.

Čtenáři volí ze tří veřejně prospěšných projektů ten, který získá nejvyšší příspěvek. Na realizaci projektu s největším počtem hlasů přispěje Globus částkou 130 000 korun, druhé místo získá 80 000 korun a třetí 50 000 korun. Vybranému projektu můžete udělit hlas až do 31. května na www.globus.cz o-globusu/ spolecenska-odpovednost/ lepsi-svet.html. Vytvořme Lepší svět! O dalším z projektů se dočtete zítra.

Dobrovolníci hrají se seniory deskové hry
Mladí lidé tráví volný čas se seniory