Starosta města ležícího u Balatonu Gábor Papp a místostarosta Kepli József János zavítali do Karlových Varů v rámci své cesty do České republiky, kde mimo jiné propagují leteckou linku z Prahy do Hévízu. S karlovarským primátorem Petrem Kulhánkem diskutovali o možnostech vzájemné spolupráce. „Vzhledem k tomu, že obě města mají podobnou skladbu klientely, mohla by vzájemná spolupráce Karlových Varů s Hévízem být pro obě strany výhodná, a to jak ve vzájemné propagaci obou destinací, tak i ve vzájemné výměně výsledků dalšího zkoumání pozitivních vlivů lázeňských procedur na lidské zdraví," uvedl k setkání s maďarskými hosty karlovarský primátor.

Hévíz se podobně jako Karlovy Vary zaměřuje na léčbu chorob pohybového aparátu a jeho klientelu tvoří zejména pacienti z rusky a německy mluvících zemí. Jak uvedli zástupci maďarského města, mnozí jejich klienti mají pozitivní zkušenosti s léčbou v Karlových Varech nebo se naopak o možnosti léčby v našem městě zajímají. Hévíz plánuje zřídit instituci, která by se věnovala dalšímu zkoumání termální vody a jejího dalšího využívání v lázeňské léčbě, zejména k pitným kúrám, které v těchto lázních nemají takovou tradici jako v Karlových Varech. „Zde se nabízí spolupráce s naším Balneologickým institutem," doplňuje primátor Kulhánek.

Lázně Hévíz leží na západě Maďarska, v jihozápadním cípu Balatonu. Jedná se o jedno z největších a nejznámějších lázeňských středisek v Maďarsku. Město má čtyři a půl tisíce obyvatel, ale disponuje více jak deseti tisíci lůžky, což je jen o něco málo méně než v Karlových Varech. Pyšní se také leteckým napojením na řadu měst západní i východní Evropy. Vedle pravidelných linek z Moskvy a Prahy sem míří také charterové lety například z Frankfurtu, Berlína, Lipska, Hamburku nebo Basileje.

Lázně Hévíz jsou proslavené zejména díky stejnojmennému jezeru ležícímu na východním okraji města. Díky rozloze téměř čtyři a půl hektaru je jezero Hévíz největším termálním jezerem v Evropě. Tradice lázeňství ve městě započala na konci 18. století, kdy byly přímo u jezera postaveny první lázeňské budovy. Voda z jezera má příznivé účinky při revmatismu a dalších chorobách pohybového aparátu. Používá se i jako pitná kúra při žaludečních potížích. K léčebným účelům je využíváno také bahno ze dna jezera.

Teplota vody v jezeře dosahuje v létě 33 až 35 °C a v zimě 24 26 °C, což umožňuje celoroční provoz lázní.