V Chebu 14. února 1912 byla sepsána smlouva o společné značce světoznámé porcelánky Pirkenhammer – Březová, kterou zastupovalo vedení závodu a britské obchodní společnosti, která vybavovala interiéry tehdy největší lodi světa, nepotopitelného Titaniku.

Tuto informaci nám poskytl Jiří Böhm a následně popsal celý příběh.

„Na deseti tisíci kusech vynikajícího porcelánu z Březové bylo známé označení ve tvaru zdvojených kladívek s korunkou a většího modrého nápisu lodi Titanic. Tomuto společnému „firemnímu logu“ předcházela písemná objednávka, která došla poštou do známé karlovarské manufaktury.

Porcelánka v Březové dostala zakázku na kompletní vybavení všech lodních restaurací na Titaniku. Už za pár týdnů vyjel z Karlových Varů nákladní vlak se stovkou velkých beden plných kvalitního karlovarského porcelánu, který směřoval na západ. Bohatí cestující jen několikrát ochutnali výborné jídlo z českého porcelánu a 15. dubna 1912 se slavný parník po nárazu na ledovec za pár hodin potopil.

Tehdy ve vodách oceánu skončila jedna velká legenda.

Po roce 1989 skončila legenda druhá. Byla zavřena slavná porcelánka v Březové, která byla založena v roce 1803. Tato stará manufaktura se proslavila tvorbou obřích váz, které v posledních letech modeloval Jiří Vít a vynikající malíři porcelánu Josef Rybáček a Roman Široký je následovně dotvářeli svojí mistrovskou malbou. Všichni výtvarníci jako stovky ostatních zaměstnanců byli v devadesátých letech postupně propuštěni.“

Vybavení z Titaniku, tak jak bylo vidět na výstavě v Praze v roce 2008.