Po odvolání Jiřího Šulce (ODS) z postu ředitele Výboru Regionální rady soudržnosti byl jeho řízením pověřen Tomáš Hybner (LEV 21). My jsme se ho proto zeptali:

Na pondělním jednání Výboru Regionální rady ROP Severozápad byl na váš návrh odvolán dosavadní předseda Výboru Regionální rady ROP Severozápad a bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc z ODS. Považujete jeho konec v čele regionální rady za správný krok?
Ano, nicméně to není krok konečný, který by napravil špatnou pověst čerpání peněz z evropských fondů v regionu Severozápad, tedy v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Jako místopředseda Regionální rady ROP Severozápad jste nyní dočasně pověřen řízením rady. Co jsou nyní vaše priority?
Protože mi záleží na tom, aby náš region nepřišel o miliardy korun z evropských fondů, které mohou napomoci rozvoji jak Karlovarského, tak Ústeckého kraje, a protože mi záleží na důvěryhodnosti naší země v Bruselu, navrhnu na dalším jednání regionální rady následující body:

Odvolání Pavla Markvarta z pozice ředitele úřadu Regionální rady ROP Severozápad, výpověď ze smlouvy o pronájmu nebytových prostor v Ústí nad Labem, kde úřad regionální rady v současné době sídlí, a to z důvodu zbytečně vysokého nájmu a zbytečně velkého prostoru pro potřeby úřadu Regionální rady ROP Severozápad.

A také audit přezkoumání procesu kontroly a výběru projektů, aby byla prokázána objektivnost a nestrannost prosazení projektů, kontrolu schválených projektů v letech 2010 až 2012.

Co když nebudete mít patřičnou podporu?
Pokud nebudou tyto body na dalším jednání výboru regionální rady dne 20. června. schváleny, odstoupím ze své funkce v regionální radě. V takovém případě také vyzvu všechny ostatní krajské politiky zastoupené v regionální radě k tomu, aby mne následovali.

Jste něčím rozčarován?
Jsem zklamán slovy hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD), který v tisku hovoří o tom, že mé odvolání z pozice místopředsedy regionální rady přijde na řadu později. Mám na rozdíl od ostatních regionálních politiků odvahu k tomu učinit zásadní kroky pro zlepšení situace v čerpání evropských peněz, a pokud tyto kroky neprojdou, vzdát se dobrovolně funkce.

Doufám, že v tomto úsilí nezůstanu sám a že mne místo podobných neuvážených výroků pan hejtman Josef Novotný naopak bude podporovat.