Velké finanční prostředky jsou potřeba na opravu toužimského zámku, který již několik let chátrá. Jednou z variant je udělat ze zámku hospic, tedy zdravotnicko-sociální zařízení, které slouží k pobytu nevyléčitelně a těžce nemocných osob a péči o ně. Takové zařízení v Karlovarském kraji chybí.

„Bohužel na rekonstrukci zámku je podle mého odhadu potřeba zhruba 250 milionů korun. Návrhů je dost, ovšem sehnat peníze na rekonstrukci zámku není vůbec lehké. Zřejmě nejreálnějším návrhem je ze zámku udělat hospic,“ uvedl Antonín Vrána, starosta Toužimi.

K tomuto návrhu se přiklání i sám starosta. „Žádné podobné zařízení v našem kraji není a nejbližší je v Plzni. Navíc by v něm mohla najít zaměstnání velká spousta lidí z okolí,“ pokračoval starosta.

Město již do zámku, který má rozlohu zhruba 6 700 metrů čtverečních, investovalo skoro 700 tisíc korun. „Opravili jsme část střechy, což také nebyla levná záležitost. Minulý měsíc jsem se byl na zámku podívat a kromě bezdomovce, který v něm přenocuje, jsem si všiml, že ze střechy nám již někdo začal krást měď,“ uzavřel Vrána.

Nápad přebudovat zámek na zdravotně – sociální zařízení se libí i místním občanům. „S naším zámkem to není lehké, protože je obrovský a rekonstrukce by byla velice drahá. Ale kdyby zde vznikl hospic, tak bych to uvítala určitě nejen já, ale i ostatní obyvatelé města a okolí,“ konstatovala Sandra Popadincová z Toužimi.

Ivana Kalinová, Jakub Kopřiva