Už jen třináct dní zbývá do prvního zapálení svíčky na adventním věnci. S odíváním karlovarských ulic do vánoční atmosféry se začne příští týden. Mezi novinkami, na které se letos můžete těšit, je výměna polévky za horký punč z rukou primátora.

„Výzdobu začneme instalovat příští týden, tak aby byla do prvního adventu a rozsvěcení vánočního stromu osazená. Letos se vánoční strom a osvětlení slavnostně rozsvítí 1. prosince v 18:00 hodin. Výzdobu sejmeme po Třech králích, tedy v týdnu po 6. lednu," ubezpečil všechny Karlovaráky mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Ten prozradil i podrobnosti ohledně financování celé výzdoby. „Instalace a sejmutí výzdoby nás stojí přibližně 200 tisíc korun, výzdoba má příkon cca 35 kW, počítáme, že za dobu svícení zaplatíme kolem 60 tisíc více než obvykle. Pro představu, roční náklady na elektřinu pro veřejné osvětlení ve městě činí asi 9 milionů korun," dodal Kopál.

A kde se na výzdobu můžete těšit? Výzdoba bude pokrývat centrum města a nejfrekventovanější ulice, jmenovitě pěší zónu v lázeňské části od Grandhotelu Pupp po hlavní poštu, dále ulice v centru T. G. Masaryka, Dr. Davida Bechera, Zeyerovu, Varšavskou, Moskevskou, Západní podél dolního nádraží. Mimo centrum jsou to frekventované ulice Sokolovská, Chebská, Závodu míru. Bez vánočního stromečku si Vánoce dovede představit jen málokdo. A na ten letošní se podle mluvčího města mohou lidé začít těšit.

„Opět se bude jednat o stříbrný smrk darovaný manželi Procházkovými z Bohatic. Je z jejich zahrady, kde ho rodiče paní Procházkové vysadili před více než 30 lety. Za tu dobu narostl natolik, že už příliš stíní jejich dům, tak se jej rozhodli odstranit a věnují jej městu na Vánoce za pokácení a odvoz. Stejně tak učinili vloni," prozradil Kopál.

První adventní svíčku rozsvítí primátor prvního prosince v 18:00 současně s rozsvícením stromečku. Poté bude následovat pozvání přítomných na horký punč z rukou primátora, kdy tak dá zapomenout na loňské pozvání na polévku.