Nejvyšší zájem měli vycházející žáci o studium na Gymnáziu v Ostrově. Malý zájem měli o studium na Integrované střední škole v Chebu, stejně tak opomíjeli Gymnázium a obchodní akademii v Chodově nebo Střední odbornou školu a střední odborné učiliště v Nejdku.

Do prvních ročníků sice nastoupilo v porovnání s loňským školním rokem o dva žáky více, studium jich celkem zahájilo 2 852, ale celkový počet dětí na středních školách v kraji se dramaticky snížil. Uvedl to krajský náměstek pro školství Václav Sloup (KSČM).

„To je tristní stav. Pokud bychom porovnali počty studentů s loňským rokem, pak studuje o 650 žáků méně," konstatoval náměstek Sloup.

Vedení kraje nemile překvapilo i zjištění, že se v počtu žáků propadla i Hotelová škola v Mariánských Lázních, méně žáků má ale i Střední škola živnostenská v Sokolově a Střední průmyslová škola v Lokti.

Náměstek Sloup proto zopakoval varování. „Studentů ubývá a o to méně bude na platy učitelů a pedagogických pracovníků." Právě to byla příčina, proč se vedení kraje začalo už na jaře zabývat tak zvanou stabilizací středního školství. „Chci, aby učitelé na středních školách byli zaplaceni odpovídajícím způsobem. Na to získáme prostředky jedině tak, když nebudeme tříštit počty studentů po celém kraji," uvedl tehdy náměstek Sloup. Proti zrušení škol se ale postavila města, která by o střední školy díky této koncepci přišla, a ostře zareagovali také opoziční krajští zastupitelé. Vedení kraje začalo vyjednávat a podle náměstka Sloupa se k materiálu vedení kraje vrátí.

„Koncepce se denně vyvíjí. Až bude dokončena, půjde do rady. Předpokládám, že to bude nejdříve v listopadu."