Plán na stavbu mostu, propojujícího oba břehy řeky u meandru, není nejnovější. Novinkou ovšem je, jak bude most nakonec vypadat. Kvůli tomu, že celá lokalita je záplavovým územím, bude přemostění pohyblivé. O to se postará speciální hydraulický systém.

„Kvůli mostu jsme vedli řadu jednání s Povodím Ohře, které mělo některé výhrady související s možným zaplavením území. Byly obavy, že při zvýšeném průtoku by most mohl dělat komplikace a zachycovaly by se na něm různé plovoucí předměty," vysvětlil situaci náměstek primátora Jaroslav Růžička.

Povodí Ohře coby správce toku a přilehlého území nakonec souhlasilo s variantou zvedacího mostu. V případě záplav by prostě hydraulika most nadzvedla do požadované výšky. To podle toho, zda by se jednalo například o takzvaně vodu padesátiletou či stoletou. „V daném území je toto řešení v podstatě nutností. Voda se v případě záplav bude rozlévat hlavně směrem do meandru, protože na druhém břehu řeky vznikly náspy při stavbě obchodního centra," konstatoval Růžička.

To, že most bude pohyblivý, náklady na jeho stavbu podle náměstka neprodraží. Původní rozpočty počítaly s předběžnou cenou mostu kolem 17 milionů korun. Dražší technologii vyváží to, že se nebudou muset dělat náspy.

Změny v projektu přemostění ovšem způsobily posunutí termínu, kdy by měla stavba začít. Definitivně má být projekt zpracován nejspíše letos v listopadu. Hotový musí být most do poloviny příštího roku.

Most se ale nebude hýbat pouze při povodních. Protože půjde o mechanické zařízení, bude nutné, aby se během roku jednou dvakrát vyzkoušelo, zda je funkční. „Kdo se o to postará, to musíme vyřešit. Mohli by to například udělat hasiči v rámci nějakého cvičení," poznamenal primátor Petr Kulhánek.