Pro čtenáře, badatele a studenty to mimo jiné znamená, že část kolekce si mohou prohlížet z domova přes internet.

Nejstarší publikace, kterou pracovníci knihovny převedli do elektronické podoby, pochází z roku 1616. V balneologické literatuře lze také najít například plánek Vřídla z roku 1772, zařízení na přívod minerální vody či nákres obce Březová, jak vypadala v roce 1933.

„Kompletní fond zdigitalizované balneologické knihovny, kde jsou i mladší knihy, které podléhají autorskému zákonu, si zájemci mohou prohlédnout na dvou počítačích v krajské knihovně a v pobočce na Lidické," upřesnil ředitel knihovny Vratislav Emler.

V digitální podobě je podle něj nyní už 609 svazků, což představuje přibližně 130 000 stránek. Dalších asi 50 000 na převod do elektronické podoby teprve čeká. „Od roku 2014 plánujeme zdigitalizovat i svazky, které se vztahují k regionu," poznamenal ředitel.

Balneologická literatura je především v německém jazyce, přičemž některé knihy jsou psané starým švabachem.Mezi použité jazyky pak patří čeština, francouzština, ruština a nechybí ani latina. Digitální knihovna je součástí systému Kramerius, který patří pod krajský projekt Rozvoj služeb eGovernementu na území Karlovarského kraje. (mák)