Jak stojí v textu petice, krásný zdravý strom před bečovskou radnicí je jediným místem na náměstí poskytujícím místním i návštěvníkům možnost příjemného posezení ve stínu v historickém centru města.

Lípa byla na náměstí zasazena v roce 1968 při příležitosti padesátitého výročí vzniku Československé republiky (pamětníky tehdy nazývaná Dubčekova lípa), je proto také nositelem určité státní symboliky.

Organizátoři petiční akce dále odmítají názor města jako zadavatele zakázky Revitalizace centra města Bečov, že odstraněním stromu dojde k obnovení historických průhledů.

Podle dostupných historických fotografií z konce 19. a 1. poloviny 20. století na tomto i okolních místech prokazatelně různé stromy stály, uvádí se v petici.

Vydláždění zatravněné plochy a vybudování kamenných stupňů, kromě jiného pro potřeby stánků tržiště považujeme za nepotřebné řešení pro život ve městě, uvádí se v petici.

Členka petičního výboru Jana Beránková Deníku řekla, že petiční archy jsou vystaveny na sedmi místech, kde je mohou lidé podepisovat. Stěžuje si, že vedení města s lidmi nekomunikuje a na výhrady vůči pokácení lípy nezazněla odpověď.

„Nic jsme neporušili, vše je schváleno příslušnými institucemi včetně památkářů a bylo vydané stavební povolení. Bohužel, lípa byla kdysi vysazena na nevhodném místě. Ať se tedy lidé rozhodnou, zda chtějí, aby bylo centrum města upraveno a dostalo lepší tvář, anebo s tím máme přestat. Na zastupitelstvu, kde se o tom jednalo, nikdo nepřišel," dodala Haláková.