U této příležitosti uspořádala Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR pietní setkání na hřbitově v Drahovicích. Uctění památky začne ve 14
hodin. Deník o tom informoval viceprezident asociace Martin J. Kadrman.

Heinrich baron Mattoni (11. srpna 1830 v Karlových Varech – 14. května 1910 tamtéž) byl podnikatel a průmyslník z Karlových Varů, jehož jméno dodnes nese karlovarská minerální voda Mattoni.

Jeho otec Karl Mattoni byl obecním radou v Karlových Varech. Heinrich Mattoni vyrůstal v privilegovaných poměrech a dostalo se mu vynikajícího vzdělání. Po ukončení studií několik let pracoval jako účetní, respektive jako cestující obchodník několika větších vývozních podniků ve Vídni a Hamburku. Po dvanácti letech učení a cestování se vrátil do svého rodiště.

Zde si pronajal roku 1856 od městského spolku expedici městské minerální vody a přes široce rozvětvený systém brzy dosáhl obrovského odbytu. Již v roce 1867 získal do pronájmu také expedici léčivé vody z Ottova pramene v sousední obci Kyselka, kterému se nyní mohl plně věnovat. V roce 1868 začal stáčet vodu do skleněných lahví, ta až do té doby byla běžně stáčena do hliněných nádob. Skleněné lahve nechal opatřit papírovými etiketami s motivem červené orlice – rodinným symbolem. Nabytím minerálního rašeliniště u Františkových Lázní vytvořil také úspěšný průmysl pro využití vedlejších produktů pramenů, jako např. rašelinový a železný louh nebo rašelinovou sůl.

Díky svým úspěchům a vynikající kvalitě svých produktů a služeb byl v roce 1870 jmenován „c. k. dvorním dodavatelem minerální vody", a v roce 1898 dokonce „c. a k. komorním dodavatelem císaře". Ve Vídni měl obchody na ulicích Tuchlauben 12 a Maximilianstraße 5 v 1. vídeňském obvodu. Z peněz utržených za prodej minerálních vod byla financována výstavba městských lázní Kyselka.