Letos v Karlových Varech, stejně jako prakticky v celé České republice,všichni zaznamenali nárůst počtu „prvňáčků", neboli žáků nastupujících do prvních tříd základních škol. Školy však zatím nápor více nových žáků zvládají.

Předpokladem je však stoupající tendence tohoto nárůstu.

„Zatímco vloni jsme přijali do prvních ročníků celkem 426 dětí, letos by jich mohlo být asi 536, tedy o téměř čtvrtinu více. Naštěstí kapacity našich základních škol tento nárůst dobře absorbují, optimální kapacita našich deseti základních škol činí 4.100 žáků, v loňském roce byla naplněna na 88%, to znamená, že ještě cca 500 míst je k dispozici," uvedl Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu.

„Doposud jsme naopak spíše řešili to, že ve školách bylo od devadesátých let postupně méně a méně dětí. Více jich odcházelo, než nastupovalo. Vloni z posledních tříd základních škol odešlo 341 žáků, a jestliže letos 536 nastoupí, nárůst zhruba 195 žáků naše základní školy rozhodně unesou," doplnil mluvčí.

„Dá se očekávat, že i v příštích dvou letech počet dětí nastupujících do základní školy ještě poroste, nicméně ten největší skok by měl být právě letos. Nasvědčují tomu i údaje o počtu narozených dětí v Karlových Varech," dodal.

„Většina dětí nastupuje do školy v 6 letech věku. Takže vloni byli nejčastěji prvňáčky děti narozené v roce 2005. Vyplývá z toho, že největší nárůst jsme zaznamenali letos. Jak ale bylo řečeno, nepředstavuje pro nás zatím kapacitní problém. Příští rok by měl počet prvňáčků ještě o něco vzrůst. V roce 2014 opět o něco významněji, ale patrně ne takovým nárůstem, jako letos, a toho roku by také měl dosáhnout svého maxima," pokračoval Kopál.

„My s dcerou jsme žádný problém s přihlášením do první třídy neměly. I když je nejspíše více žáků, než v předchozích letech, řekla bych, že si s tím základní školy poradí," uvedla jedna z maminek prvňáčky Helena Köpfová.

„Očekáváme, že od roku 2015, to znamená ročníky 2009, by mohlo prvňáčků opět ubývat. Podobná vlna pak zhruba v roce 2020 čeká střední školy, které zatím, podobně jako naše základní školy, čelí značnému úbytku studentů," dokončil mluvčí magistrátu Jan Kopál.