Tento druhý nejstarší a největší festival filmů pro děti a mládež nese jméno Oty Hofmana – spisovatele, dramaturga a scenáristy, který se vryl nesmazatelně do paměti malých i velkých svým Panem Tau, Lucií, Chobotnicemi nebo seriálem Návštěvníci. Ostrovský festival začíná v úterý a potrvá do pátku 12. října.

Cílem tohoto festivalu je prezentovat a popularizovat české filmové dědictví a nejhodnotnější soudobá kinematografická díla; revitalizovat hranou filmovou tvorbu pro děti a mládež. Festival poskytuje dětem příklady a náměty jak aktivně a užitečně využít volný čas.

V rámci soutěžních projekcí se představí novinky filmové a televizní tvorby pro děti a mladou generaci. Hlavním tématem doprovodných filmových projekcí a ostatních doprovodných akcí bude „Dítě a příroda".

Soutěžní přehlídka

Základem festivalu jsou soutěžní projekce filmové a televizní tvorby pro děti a mladou generaci – v letošním roce to budou filmy: Tady hlídám já režiséra Juraje Šajmoviče a Bohdana Slámy, Modrý tygr režiséra Petra Oukrobce, Příliš mladá noc režiséra Olmo Omerzu a snímek režiséra Víta Olmera Lehká jako dech. Z televizní tvorby to bude pohádka Micimutr režiséra Víta Karase, Tajemství staré bambitky režiséra Ivana Macharáčka, detektivní příběh režiséra Zdenka Zelenky Proces doktorky Kalendové a Mimozemšťan režiséra Karla Janáka.

Soutěžní snímky hodnotí tradičně tři poroty. Dětská – laická, dospělá – profesionální a tou poslední jsou děti v promítacích sálech, které hlasují bezprostředně po skončení každé soutěžní projekce. Moderování letošního ročníku se v zahajovací den ujme Roman Vojtek, v dalších dnech pak kdysi dětští herci Renata Mašková – Linhová a Michael Dymek a poslední závěrečný den, kdy budou vyhlášeny výsledky, bude moderovat již poněkolikáté Klára Sedláčková – Oltová.

Projekce filmového festivalu se neomezují jen na Ostrov, ale probíhají také v řadě partnerských a satelitních měst (Nejdek, Pernink, Kyselka, Jáchymov, Klášterec, Jirkov, Planá u Mariánských Lázní a Tachov) s cílem zapojit do festivalového dění co nejvíce dětí v Karlovarském kraji – svážíme také děti z Hroznětína, Merklína, Horní Blatné, Abertam, Potůček, Karlových Varů, Otovic a Sadova.

Hlavní téma festivalu

Ostrovský festival je specifický tím, že každý ročník má své téma. K nejúspěšnějším tématům v minulosti patřil Pohádkový, Dobrodružný nebo Hudební Ostrov. V letošním roce jsme se rozhodli pro festivalové téma Dítě a příroda – velký prostor bychom chtěli věnovat dětským aktivitám, které přispívají k ochraně a kladnému vztahu k přírodě a životnímu prostředí vůbec.

Téma festivalu se promítne do filmových projekcí i do doprovodného programu.

Tematické projekce

V programu tradiční tematické projekce děti uvidí filmy, ve kterých klíčovou úlohu hraje aktivní pobyt v přírodě. Připravujeme projekci několika filmů, ke kterým pozveme nejen dětské představitele hlavních rolí, ale také režiséry a další tvůrce. Do programu bude zařazen film Brontosaurus a film Ropáci.

Děti a média

Fenoménem festivalu Oty Hofmana v Ostrově je skutečnost, že se na jeho medializaci podílejí samy děti. V rámci festivalu v Ostrově vychází festivalové noviny, vysílá dětské rádio a vše zaznamenává festivalová dětská televize. Výstupy z dětských médií se stávají součástí vysílání některých rozhlasových stanic, kabelových i satelitních televizí a zpravodajských serverů (např. Aktuálně.cz). Cílem mediální činnosti není jen technická zručnost dětí, ale zejména zvýšení jejich mediální gramotnosti v souladu mediální výchovou na školách.

Předchozí ročníky Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana prokázaly, že děti už nejsou jen pasivními konzumenty toho, co jim přináší filmové plátno a televizní obrazovka, ale samy tvoří a díky technickým možnostem svobodně svoji práci šíří doslova po celém světě.

Doprovodné akce

Koncert hvězd a večer světel
V den zahájení festivalu se uskuteční tradiční koncert pro mladé posluchače – letos to bude koncert Romana Vojtka a kapely Fantastic 80S. Po jeho ukončení bude na Mírovém náměstí, centru festivalového dění, odpálen velký ohňostroj nejen pro návštěvníky festivalu, ale také pro děti, které se před Domem kultury shromáždí s lampiony. První den festivalu bude uzavřen společenským večerem pro partnery festivalu a festivalové hosty.

Festivalové výstavy
Tradiční součástí festivalu jsou výstavy. V letošním roce jich bude hned pět: výstava k 100 výročí narození Jiřího Trnky, výstava k 100 výročí založení Skautů, interaktivní výstav Pane pojďte si hrát, výstava k 140 výročí založení Střední průmyslové školy keramické a sklářské v Karlových Varech, výstava „Bezstarostná jízda" a výstava „kreslicích plakátů", kdy děti samy vybarvovaly postavičky na plakátech.

Festivalová talk show
V roce 2011 festival zorganizoval místo komorní besedy s přítomnými filmovými tvůrci velkou festivalovou „Talk skow Richarda Langera", která měla velký úspěch, proto má své místo v programu i v letošním roce.

Festivalová školka – dílna
Úspěšná akce pro děti z mateřských škol plná hraných pohádek, kouzel a jiných atrakcí se připravuje jak v dopoledních hodinách pro organizované návštěvy tak odpoledne pro rodiče malých dětí.

Dětské karnevaly
Závěr festivalu proběhne tradičně ve společenském sále, kde je připraven maškarní karneval pro nejmenší dětičky a odpoledne pak pro děti školních družin a pro veřejnost.