Jsou opuštění a přežívají jen díky lidem, kteří se o ně starají. Ale ani oni o Vánoce nepřijdou. Někteří pejskové v útulcích už vánoční dárky dokonce obdrželi, jinde na ně teprve čekají. Čtyřnozí samotáři z útulků jsou vděční. Za zájem, za pamlsek, za procházku.

A to mohou lidé pro opuštěná zvířata udělat právě v tento předvánoční čas. Donést jim něco dobrého na zub anebo se zapojit do jejich hromadného venčení. To nejbližší se bude konat v útulku pro opuštěná zvířata Pavlínčina fauna u Sokolova v neděli 23. prosince od 11 hodin.

„Napadlo nás, že bychom se před Vánoci mohli jít s pejsky proběhnout na horu Krudum nebo někam do jejího okolí. Kdo bude chtít, půjčí si psíka, nafasuje vodítko a jde se. Naši svěřenci to jistě velice ocení," vyzval veřejnost na sociální síti majitel útulku David Hrbáček.

Vánoční dárek zdejší pejskové dostali již před časem. Parta nadšenců do aut, která holduje tuningovým srazům, jim nakoupila velkou zásobu zvířecího žrádla. Na jednu hromadu vyskládali pytle granulí, piškotů, masových konzerv a dalších pamlsků. Udělali tak dobrý skutek, který potěšil nejen pejsky, ale i Davida Hrbáčka. „Mockrát děkuji všem příznivcům automobilů, že nás podporují v tom našem nelehkém životě psím," vzkázal jim Hrbáček.

Nápad uspořádat sbírku ve prospěch útulku se zrodil v hlavě pořadatele Ilegal Action Tuning Sokolov Tomáše Plechatého. „Sbírka měla za úkol ukázat lidem, že nám naše okolí není lhostejné," vysvětlil záměr Plechatý. Zvířecí dobroty putovaly také do psího útulku v Karlových Varech. „Chtěli jsme, aby tam měli malí pejsci něco dobrého na přilepšenou na Vánoce," pousmál se Plechatý.

Chebský útulek, který od nového roku převezme od současného provozovatele, Chebských technických služeb, jeho současná vedoucí Marie Lokingová, má nyní velký problém s množstvím agresivních a nezvladatelných psů. Se zásobováním je na tom zdejší zařízení pro opuštěná zvířata dobře. I když ani zde darem v žádném případě nepohrdnou.

„Od lidí či sponzorů rádi přivítáme jakýkoliv věcný či jiný dar," uvedla Marie Lokingová. „Budeme rádi i za malou pomoc. Naši psi jsou na zimu velice dobře zabezpečeni. Občané nám darovali velké množství dek a matrací. Ty nemáme ani kam dávat kvůli nedostatku skladovacích prostor," dodala budoucí majitelka útulku v Chebu.

Karlovarský útulek má zatím všeho dostatek. „Zatím nám nic nechybí, je tu i málo pejsků a to je dobře. Díky dobré spolupráci s městem se nám letos povedlo umístit do poloviny kotců i topení, takže pejsci zde nemají až takovou zimu. Ani se tolik nebojím Štědrého dne jako spíše silvestra, kdy se pejsci nejčastěji zaběhnou kvůli ohňostrojům. Musím ale zaklepat, lidé tu většinou už prvního stojí a vyzvedávají si své čtyřnohé miláčky. Pokud lidé chtějí před Vánoci sem něco přinést, nic nezkazí klasickými piškoty, které mají pejsci moc rádi," uzavřel radou své vyprávění Martin Čermák, provozovatel útulku.