Někteří zažijí pracovní Vánoce vůbec poprvé v životě a docela jim to udělá ´čáru přes rozpočet´. „Sice jdu do práce ´jen´ od 6:00 do 13:00, ale i tak si nevychutnám své oblíbené rituály. Dost mi to znepříjemní Štědrý večer. Budu nevyspalá, ráno si nedám v klidu kakao a vánočku a bude muset uklízet přítel. A co víc, neuvidím své oblíbené pohádky," uvedla pracovnice relaxačního centra Petra Potužníková. Její zaměstnavatel sídlí právě v jednom z obchoďáků, které bývají přes rok otevřeny téměř každý den.

Některým ale zítřejší šichta nevadí. Spíše se obávají, jak se po ní dostanou domů. „Letos jdu poprvé na Štědrý den do práce. Pracuji na směny, a letos tak na mě poprvé připadly svátky. Nevadí mi ani, že budu přes den mimo domov, ale horší pak bude řešit, jak se dostanu autobusem zpět. V práci budu od 7:00 do 19:00," dodala pracovnice karlovarského hotelu Lucie Malá.

Většina lidí si ovšem vánoční službu nevybrala dobrovolně. Prostě to na ně padlo. To bylo i poslední kapkou pro jednu z pracovnic, která se rozhodla, že to tak nenechá. „Dala jsem před pár dny výpověď, protože nechci chodit o svátcích do práce. Bylo toho ovšem víc, a to i včetně nenápadného strhávání peněz za nic. Jen kvůli sváteční šichtě by to bylo dost malicherné, ale byla to pro mě prostě poslední kapka," dodala další ze zaměstnankyň karlovarského hotelnictví Marie Ouporová.

Vánoce v práci ovšem tráví i zaměstnanci šachty. Ti, pokud za sebe nenajdou náhradu, musí do rachoty. „Vzal jsem si náhradní směnu za kolegu, který má malé dítě. Já rodinu nemám, takže pro mě nejsou svátky až tak důležité jako pro něj," dokončil svářeč Václav Šlik.