VYBERTE SI REGION

Vánoční kapříci připluli a zlevnili

Karlovy Vary - „Lidé si vybírají tak půl na půl, jestli chtějí kapra živého, nebo zabitého," říká prodejce

18.12.2013 1
SDÍLEJ:

Výlov rybníku Datlík.Foto: Deník/ Ondřej Littera

Krom tradičního vánočního stromečku patří ke štědrovečernímu večeru i kapr. První kádě plné ryb už nyní lemují ulice lázeňského města. V letošním roce se při jeho nákupu můžete usmívat, kapři totiž zlevnili.

„Oproti loňsku stojí kilo kapra o pět korun méně," potvrdil zprávu, která zahřeje v době předvánočních nákupů nejednoho zákazníka, provozovatel stánku u tržnice Vladimír Pancner. Ten začal s prodejem kaprů už včera úderem šesté hodiny. „Prvního šupináče jsme prodali kolem deváté ráno, ale ten pravý fičák přijde tak tři čtyři dny před Vánoci," dodal.

Pancner prodává v tomto předvánočním období už 23 let. „Vždy si beru takovou kapří dovolenou. A vždy mám radost, když se vrací zákazníci a po spokojenosti z loňského roku opět nakoupí u nás," prozradil.

„Lidé si vybírají tak půl na půl, jestli chtějí kapra živého, nebo zabitého. Velikost kapra řeší hlavně podle počtu členů domácnosti, ale většinou si berou nad dvě a půl kila," řekl Pancner a poradil:„Ideální je den před Štědrým večerem kapra malinko posolit a pokapat citronem."

Cena za kilo je 86 korun s tím, že za kompletní vyčištění, vykuchání, naporcování a stažení kůže si připlatíte v řádech desetikorun.

V posledních letech však v souboji v prodejnosti vyhrávají kádě před velkými obchodními domy.

„Je to pohodlnější. Sjedu si na předvánoční velký nákup a cestou k autu nakoupím kapra. Tím pádem mám vše nakoupeno jedním vrzem a už se jen zabývám, jak to vše vypiluji," potvrdil tuto skutečnost Karlovarák Zdeněk Janů.

Na prodejce se chystá i Česká obchodní inspekce (ČOI), která se v těchto dnech zaměřuje především na předvánoční provozovny.

„Lidé by si měli dát pozor především na cenovky. To znamená, aby bylo vidět, kolik stojí jedno kilo, a i na služby spojené s očištěním či zabitím ryby. Ve dnech, kdy mrzne, by si měli zkontrolovat i váhu, jestli na ní nezůstala námraza. Ta by mohla váhu kapra navýšit o 10-20 deka a i případně více," poradil zákazníkům oblastní ředitel ČOI Jan Řezáč. Ten i potvrdil, že se v nejbližších dnech na prodejce zaměří ve velkém inspektoři z ČOI.

Autor: Petr Toman

18.12.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Monitoring ukázal, že klíšťová encefalitida nehrozí

NOVÁ restaurace „tankovna“ vznikla v Ambassadoru. Co zde čepují, je jasné.

Národní dům láká na dobovou tankovnu

Město si konečně našlo firmu, která spočítá lampy

Karlovy Vary - Veřejná zakázka na pasportizaci veřejného osvětlení města Karlovy Vary má svého vítěze. „Do výběrového řízení se přihlásilo pět firem. Rada města se nakonec rozhodla pro firmu Radka Pechmana," uvedl náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Z policejních svodek aneb Černá kronika Karlovarska

Karlovarsko - Jakými případy se zabývala v uplynulých dnech policie, kriminalisté či strážníci?

Po Finsku přichází čas extraligy. Karlovarsko hostí Zlín

Nabitý program Volejbalového klubu ČEZ Karlovarsko pokračuje na domácí scéně. Tři dny po návratu z Finska z úspěšné odvety Poháru CEV čeká druhý tým extraligové tabulky třetí zápas v osmi dnech. „S cestováním je to samozřejmě náročnější, ale díky tomu, že jsme vyhráli, jsme na pozitivní vlně a únava se lépe regeneruje," poznamenal kapitán mužstva Ondřej Hudeček.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies