Návštěvnici na nich mohou ochutnat pravé švýcarské sýry či klobásky vyrobené ve Francii. Na každou adventní neděli je připravený kulturní program.

„Letos mě malinko zklamal vánoční strom, který se mi zdá malý. Naopak jsem překvapená ze stánků, kterých je tu letos k první adventní neděli o poznání více než v roce minulém, “ řekla návštěvnice trhů Petra Semivanová. Návštěvnící trhů se mohou těšit na bohatý kulturní program a ukázku ručních řemesel.

„Mě osobně letos nejvíce zaujal stánek s pravým švýcarským sýrem, který jsem si okamžitě zakoupila. Mam velice ráda tuto vánoční atomosféru a každý rok se těším na večerní romantické procházky parkem,“ uvedla Kamila Kulvajtová.

Na trzích je možno zatím vidět více než patnáct stánků, ale toto číslo ještě není zdaleka konečné.

„Park v Alžbětiných lázních by letos mělo zaplnit více než dvacet stánků,“ doplnil Vladimír Suchan z agentury Vlny. Město Karlovy Vary investovalo do letošních trhů zhruba tři sta tisíc korun. Bohatý kulturní program by měl přilákat návštěvníky. Zároveň pořadatelé akce doufají, že se trhy stanou tradicí, tak jak tomu je v jiným městech.

Velký zájem mezi návštěvníky trhů vzbudil stánek nabízející pravý švýcarský sýr. „Do Karlových Varů jsme dorazili až ze Strakonic a v našem stánku nabízíme pravý švýcarský ementál. Pochlubit se můžeme tím, že jsme jediný dovozce tohoto švýcarského sýru v České republice,“ řekl prodejce Jan Klečka. “Kolo švýcarského sýra váží zhruba 80–100 kilogramů a vyrábí se osmnáct měsíců a až pak je určen k prodeji. Na jedno takové kolo se spotřebuje tisíc litrů mléka, “ doplnil Jan Klečka.

V nejbližších dnech by do Karlových Varů měly dorazit další stánky. Návštěvníci se mohou těšit na stánek, ve kterém jim bude předváděno, jak se fouká sklo či na stánek s čertem a Mikulášem, který bude na trzích první týden v prosinci.

Lidé mohou vánoční trhy navštěvovat až do 23.prosince.

Jakub Kopřiva