Vážený pane hejtmane,
nevím sice, co stojí v dopise primářů, ale na Váš článek ze soboty 8. září reagovat musím. Naprosto bezpečně vím o péči, která díky krokům současného managementu zcela zkolabovala.

Dětská chirurgie měla v Karlových Varech dlouholetou tradici, téměř 50 let. Její význam vždy přesahoval hranice okresu. Samostatná stanice dětské chirurgie byla zrušena po otevření ortopedického oddělení, děti byly hospitalizovány na oddělení dětském a operativa probíhala na sále ušního oddělení. Stav nebyl ideální, ale byl únosný a po drobných stavebních úpravách by byl naprosto vyhovující. Působnost byla vždy pro celý kraj.

Na sever od Plzně bylo jedině chirurgické oddělení Karlovy Vary schopno zajistit péči plánovanou i akutní o chirurgicky nemocné děti erudovaným dětským chirurgem. Na úkor této péče bylo zřízeno jiné oddělení (respektive ambulance) a díky tomu dětská operativa zrušena. Návrhy na vytvoření dětského pokoje v rámci chirurgie jsou z doby před mnoha desítkami let (problémy personální– není přítomna dětská sestra, etické – od jakého do jakého věku by byly děti hospitalizovány, chlapci a děvčata pohromadě, nemožnost hospitalizace matek s dětmi).

Stejně i nápad převážet malé pacienty z dětského oddělení na sály a poté zpět sanitou je nepřípustný pro značné riziko. To by Vám potvrdili i zástupci Vámi preferovaných odborných společností. Takže nezbude rodičům nic jiného, než s každým běžným chirurgickým onemocněním odjíždět na kliniky do Plzně nebo do Prahy. A to hned několikrát – k objednání, poté k hospitalizaci a nakonec i při propuštění. A že tam nejsou vstřícní, jsem již poznal z několika telefonátů rodičů, které jsem na kliniku odeslal. Ročně jsme provedli mezi 250 až 300 výkony u dětí ve stáří několika týdnů až po adolescenty. A tak budeme mít unikát – jako v jediném kraji zde nebude zajištěna dětská chirurgická péče.

MUDr. Vladimír Kvasnička, dětský chirurg