Multifunkční prostor, který vznikl přestavbou bývalé továrny karlovarské Becherovky v centru Karlových Varů mohou zájemci od včerejšího dne plně využívat. V budovách na začátku třídy T. G. Masaryka, kde se desítky let vyráběl takzvaný 13. pramen Karlových Varů, vzniklo nové centrum místního života, kde se návštěvníci přenesou v čase do 19. století. Becherplatz obyvatelům města a okolí, ale i turistům nabízí kulinářské a odpočinkové aktivity a zároveň oživuje tradici místního pivovaru.

„Začátek rekonstrukce bývalé továrny byl zahájen v roce létě roku 2011 a celý její proces trval více jak rok," uvedl Alexander Poláček, jeden z představitelů Becherplatzu.

V Karlových Varech vznikl jedinečný prostor, který svým interiérem citlivě navozuje na atmosféru starobylého náměstí z 19. století.

„Návštěvníci si zde mohou odpočinout ve stylové kavárně a navštívit originální sklepní restauraci a pivovar. Suvenýry pak nabízí několik obchůdků přímo uvnitř na náměstí. Do Becherplatzu byla také přemístěna prodejna vstupenek a vchod do Jan Becher Muzea, jehož návštěva tu začíná i končí. Zároveň tu také nechybí nová prodejna muzea připomínající dobovou apotéku," doplnil Poláček.

Slavnostního otevření se zúčastnili i představitelé Karlovarského kraje a statutárního města Karlovy Vary. „Já osobně i za město vítám každé nové místo pro návštěvníky a obyvatele. Každá nová atrakce pomůže zvýšit atraktivitu Karlových Varů," dodal Petr Kulhánek, primátor města.

Nadšení neskrýval ani hejtman kraje Josef Novotný. „Jsem rád, že po Chyši, Velkém Rybníku a Sokolovu vznikl v Karlovarském kraji další pivovar, a to přímo v krajském městě. Je to tu krásné, a to jistě docení i návštěvníci tohoto místa," řekl.

„Na přestavbě se podílelo kolem padesátky dodavatelů z celé republiky, kteří zde dokázali vytvořit autentickou dobovou atmosféru. Na přání majitele Karla Holoubka byly například využity sto padesát let staré dubové sudy, v nichž dříve zrála becherovka a k obložení stěn a podlah v prostorách restaurace bylo rovněž využito obnovených původních historicky cenných kamenných kleneb a podlah. V restauraci je pak také k vidění část slavného becherovodu," pokračoval Poláček.

„V prostorách Becherplatzu lidé naleznou také směnárnu a bankomat," dodal dále Poláček.

Jedním z lákadel je také vlastní pivo Karel IV., které je plzeňského typu, nepasterované a je vařeno dle původní receptury z moravských sladů a českých chmelů. To si mohou návštěvníci dopřát ve sklepní částí Becherplatzu, kde se nachází také restaurace a pivovar. „Restaurace pak nabízí moderní českou kuchyni spolu s vlastními výrobky a výběrem moravských i zahraničních vín a vlastní kávou Kaffee Magazín," dodal Poláček.

V nabídce jsou tyto druhy Karla:
Světlé 11° – plzeňského typu, nepasterované
Polotmavé 12° – lehká oříšková chuť, vařeno ze 4 druhů sladů
Tmavé 13° – velké zastoupení barevných sladů, kávovejší chuť
Speciál 15° – nejsilnější, s delší dobou zrání
Pšeničné 12° – svrchně kvašené s lehce nakyslou, pomerančovou chutí
V pivovaru se také budou vařit americká či belgická piva s ovocnými příchutěmi.

Náměstí Becherplatz bude otevřeno denně:
J. B. Muzeum od 9 do 24 hodin
Restaurace od 11 do 24 hodin
Prohlídky s výkladem historie bylinného likéru od 9 do 17 hodin