„Když jsme před třinácti lety začínali, byla nás ve městě necelá desítka. Dneska jsme osiřeli," potvrzuje majitel karlovarské půjčovny Bean Radek Vimr.

Mizení videopůjčoven z ulic měst má několik důvodů. Patří mezi ně nejen často diskutované internetové pirátství, nástup levných DVD spojených zpočátku s časopisy a novinami, ale i širší nabídka digitálních a kabelových televizí. Na vině stojí i nová technologie, která umožňuje film přímo z vysílání v dobré kvalitě ukládat.

„Podle mého nám moc pomohlo, že jsme šli jinou cestou než ostatní. Všední dny máme otevřeno od desíti do desíti a zvláště před víkendem či svátkem se u nás dveře netrhnou," řekl Vimr. Situace se navíc zlepšila i příchodem nových video formátů, jako jsou Blu-ray či 3D filmy.

„Snažíme se nabídnout zákazníkům úplný servis. Často se nám tak stane, že přijde zákazník a jen řekne, jakou má náladu. I díky tomu, že zde pracují filmoví fanoušci, neodejdou lidé nikdy z prázdnou," dodává majitel poslední videopůjčovny.

Cena za vypůjčení filmu na jeden den je 50 korun. To se však může nákupem zákaznické karty zmenšit na 37 korun. „V současné chvíli máme na skladě téměř dvanáct tisíc disků. Od každého titulu máme vždy více kousků, aby lidé nemuseli čekat, kdy se ten jejich vytipovaný film vrátí od jiného zákazníka," komentuje Vimr. A jaké filmy letí v poslední době? Mezi nejvíce půjčované a žádané patři Hobit, poslední díl Twilight ságy a oskarový Argo. „Rekordman v naší půjčovně je pátý díl Harryho Pottera. Ten si od jeho vzniku v roce 2007 půjčilo 624 lidí," říká Vimr.„Máme velkou klientelu, která k nám chodí pravidelně. Takže můžu říct, že my nezavřeme," zakončil Vimr.

Videopůjčovna před lety fungovala také v Kraslicích na Sokolovsku. Když končila éra videokazet, přeorientovala se na DVD nosiče. Když však lidé začali stahovat filmy přes internet, již nebylo možné provozovnu udržet. „Velkým problémem byl už samotný přechod na DVD nosiče, lidé je ničili a pak nastávaly komplikace s jejich výměnou. Jak přišlo kopírování a stahování filmů, šly naše tržby rapidně dolů. Zákazníci nám rychle ubývali a my museli půjčovnu zkrátka zavřít," zavzpomínal provozovatel bývalé kraslické videopůjčovny Petr Kotek.

V Sokolově byly v minulosti půjčovny čtyři. Jedna na Starém náměstí, další tři na sídlištích. Jedna po druhé ale postupně končila, až zůstala poslední, na Starém náměstí. Kvůli poklesu zájmu ale i tu majitelka už před dvěma roky zavřela. Další provoz se jí údajně nevyplácel.

V Chebu už není k dispozici ani jediná videopůjčovna. Ta poslední, v chebském kinu Svět, skončila už před více než rokem a půl. Zodpovědný vedoucí chebského kina Svět k tomu dodal:

„Myslím si, že mnoho půjčoven skončilo zejména kvůli levným filmům na DVD, které se začaly distribuovat v časopisech a novinách, a dalším důvodem bylo zrychlení internetu a tudíž lepší dosažitelnost titulů na internetu," upřesnil. (tom, mih, rej)