O ostrá vyjádření nebyla nouze, stejně tak jako o návrhy, co dál. Zastupitelům vše vysvětloval i Milan Trnka, ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád (SPLZAK), který mezi jiným upozornil na to, že od začátku devadesátých let jde Vřídelní kolonáda od havárie k havárii. SPLZAK nyní kvůli devastaci kupole a technického zázemí přesouvá vývěr Vřídla před kolonádu na Divadelní náměstí a práce by měly být dokončeny do poloviny dubna, tak aby při zahájení lázeňské sezony mohli lidé tryskající Vřídlo znovu obdivovat. Celková oprava kolonády si ale vyžádá tři až pět let a bude stát přes třicet milionů korun.

Zastupitelé se nejprve přeli o to, jak by měla Vřídelní kolonáda vypadat v budoucnu, a především opoziční hnutí O co jim jde?! trvalo na vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže. Stejně jako zastupitel Jiří Kotek za ALTERNATIVU, který Vřídelní kolonádu nazval přes protesty zastupitele Petra Bursíka (ODS) ohavným bolševickým parníkem a zrůdností s hvězdou. I Kotek je pro demolici této současné kolonády a pro vypsání mezinárodní architektonické soutěže na nový pavilon lehké konstrukce.

Vedení města ale uvedlo, že nyní jde o nutnou sanaci havarijního řešení výtrysku Vřídla s následným přesunem technologie. I suterén, v němž se technika nachází, je v zoufalém stavu a strop je podepřen téměř čtyřiceti dřevěnými podpěrami. „Nikdo neříká, že do budoucna Vřídelní kolonádu zrekonstruujeme, nebo se rozhodneme pro demolici. Architektonickou soutěž bychom také rádi vyhlásili, ale jak jsem si ověřil u Komory architektů a stavebních inženýrů, její příprava a vyhlášení by trvaly téměř deset let," vysvětlil primátor. Město si podle náměstka Bruštíka (ANO) navíc nemůže dovolit přijít na dlouhou dobu o to nejcennější, a to je symbol tryskajícího Vřídla. Vyhlášení architektonické soutěž na novou podobu Vřídelní kolonády pak zastupitelé odsouhlasili, stejně jako necelé dva miliony na první etapu přemístění Vřídla.