VYBERTE SI REGION

Vše domácí, dobré a pohodové

Abertamská sýrárna s řeznictvím a bistrem pohostí turisty či lyžaře, ale i starousedlíky

20.3.2016
SDÍLEJ:

Sýrárna s řeznictvím a bistremAutor: Foto:Deník/Z. Newiaková

Zvířata chová abertamský statek na horských pastvinách již roky. Ale až v roce uplynulém se rozhodl majitel statku Petr Zacharda pro něco velkého. V bývalé budově lesnické školy přímo před očima roste domácí sýrárna, řeznictví a bistro. Zpracovává se zde kravské, ovčí a kozí mléko a hovězí a jehněčí maso a výrobky mají nápad, tradici a dokonalou chuť.

„Sýrárna fungovala v uplynulých devíti letech na Ryžovně a malinké řeznictví jsme měli zde v Abertamech, ale až v posledním roce se vše stěhuje pod jednu střechu. Bistro je novinka jako bonus pro návštěvníky. A má úspěch, i u domácích," vypráví potěšeně vedoucí provozu Vlasta Jeřábková.

Pro výrobu mléčných výrobků dojí na abertamském statku jeho zaměstnanci přibližně 300 ovcí, 40 krav a zhruba 250 koz. „Vyrábíme kefír, jogurty, kysanou i sladkou smetanu, máslo, tvarohy, tvarohové pomazánky, brynzu a sýry. Ty nejkvalitnější zrají i několik měsíců a tento proces vyžaduje pečlivou péči. Tu ale samozřejmě dostanou i čerstvé sýry nalévané nebo lisované," pokračuje vedoucí Jeřábková. Většinu mléčných produktů mohou návštěvníci ochutnat i na pokrmech, které nabízí abertamské bistro. Výrobky z abertamské sýrárny se pravidelně účastní soutěží regionálních potravin, a úspěšně. „Naší vlajkovou lodí je sýr arnika, ten dokonce vyhrál i celostátní soutěž," chválí Jeřábková a nezapomíná zmínit i výrobky masné: „Lidé si v našem řeznictví mohou zakoupit kvalitní a chuťově výborné hovězí, telecí a jehněčí maso. Anebo výrobky z něj, náš šikovný řezník nabízí jitrnice, jelita, sekanou, klobásky i uzené výrobky."

Kvalita jde v abertamské sýrárně také ruku v ruce s příjemným prostředím a pohodovým personálem, nezbývá než vyzkoušet!

Autor: Zdeňka Newiaková

20.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Duch současného umění oživí genius loci Staré louky

Karlovy Vary - Malý výstavní projekt ve veřejném prostoru u příležitosti 700 let od narození Karla IV. reflektuje moc, bezmoc, slávu i zodpovědnost vládnutí. Výstavu Caroli, Genius Loci_Moci pořádá spolek Officity jako součást kulturní iniciativy Vzbuďme Vary. Vernisáž se koná v pátek 26. srpna od 17:00 na Tržní kolonádě a doprovodí ji také site-specific performance známé umělkyně a performerky Veroniky Šrek Bromové.

Co si lidé přejí na Rolavě? Centrum sportů

Karlovy Vary - První komplexní studii dalšího rozvoje volnočasového areálu Rolava zveřejnil před časem karlovarský magistrát. Materiál představil deset návrhů atrakcí a aktivit, jak by se v budoucnu areál zatraktivnil. Na základě této studie město sestavilo anketu, v níž mohli obyvatelé Karlových Varů hlasovat o prioritách budoucího rozvoje areálu Rolava.

Zemětřesení umíme spustit, ale nikoliv zastavit

Rozhovor s předním českým seismologem Janem Zedníkem o tom, kde na Zemi hrozí největší katastrofy při otřesech půdy, proč se tragická zemětřesení budou stále opakovat a jak se pozná, když někde na planetě zkoušejí atomový výbuch nebo zkolabuje jaderná ponorka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies