VYBERTE SI REGION

Vše domácí, dobré a pohodové

Abertamská sýrárna s řeznictvím a bistrem pohostí turisty či lyžaře, ale i starousedlíky

20.3.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií
Sýrárna s řeznictvím a bistrem

Sýrárna s řeznictvím a bistremFoto: Foto:Deník/Z. Newiaková

Zvířata chová abertamský statek na horských pastvinách již roky. Ale až v roce uplynulém se rozhodl majitel statku Petr Zacharda pro něco velkého. V bývalé budově lesnické školy přímo před očima roste domácí sýrárna, řeznictví a bistro. Zpracovává se zde kravské, ovčí a kozí mléko a hovězí a jehněčí maso a výrobky mají nápad, tradici a dokonalou chuť.

„Sýrárna fungovala v uplynulých devíti letech na Ryžovně a malinké řeznictví jsme měli zde v Abertamech, ale až v posledním roce se vše stěhuje pod jednu střechu. Bistro je novinka jako bonus pro návštěvníky. A má úspěch, i u domácích," vypráví potěšeně vedoucí provozu Vlasta Jeřábková.

Pro výrobu mléčných výrobků dojí na abertamském statku jeho zaměstnanci přibližně 300 ovcí, 40 krav a zhruba 250 koz. „Vyrábíme kefír, jogurty, kysanou i sladkou smetanu, máslo, tvarohy, tvarohové pomazánky, brynzu a sýry. Ty nejkvalitnější zrají i několik měsíců a tento proces vyžaduje pečlivou péči. Tu ale samozřejmě dostanou i čerstvé sýry nalévané nebo lisované," pokračuje vedoucí Jeřábková. Většinu mléčných produktů mohou návštěvníci ochutnat i na pokrmech, které nabízí abertamské bistro. Výrobky z abertamské sýrárny se pravidelně účastní soutěží regionálních potravin, a úspěšně. „Naší vlajkovou lodí je sýr arnika, ten dokonce vyhrál i celostátní soutěž," chválí Jeřábková a nezapomíná zmínit i výrobky masné: „Lidé si v našem řeznictví mohou zakoupit kvalitní a chuťově výborné hovězí, telecí a jehněčí maso. Anebo výrobky z něj, náš šikovný řezník nabízí jitrnice, jelita, sekanou, klobásky i uzené výrobky."

Kvalita jde v abertamské sýrárně také ruku v ruce s příjemným prostředím a pohodovým personálem, nezbývá než vyzkoušet!

Autor: Zdeňka Newiaková

20.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jeden z dopisů, který administrátorovi soutěže došel až z Mnichova od akademického sochaře Karla Frona, syna karlovarského básníka Karla Frona, čestného občana města Karlových Varů.

Budou mít Karlovy Vary čtvrtou sochu zakladatele města?

Pěstírna v Aši.
4

Objekt ukrýval pěstírnu konopí

Prvňáci jdou k zápisům až v dubnu

Karlovarský kraj - Netrpělivě sledujete, kdy škola, do které se váš předškolák chystá, uveřejní datum zápisu do první třídy?

Slyšeli jste nové album Marka Borského? Ironická deska Ega z lega je právě onlin

Nová Role - Původem novorolský písničkář Marek Borský vystupuje již několik let se svým svérázným folkem říznutým blues. Vše si nahrává a skládá sám a za sebou má desítky koncertů, ulítlé videoklipy na youtube a už čtyři alba. A právě o tom posledním se písničkář rozvyprávěl pro Deník.

Monitoring ukázal, že klíšťová encefalitida nehrozí

Karlovarský kraj - V období od června do září loňského roku proběhl ve vybraných lokalitách Karlovarského kraje monitoring infekčnosti klíšťat. V žádné z lokalit nebyl u testovaných klíšťat potvrzen virus klíšťové encefalitidy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies