VYBERTE SI REGION

Vše domácí, dobré a pohodové

Abertamská sýrárna s řeznictvím a bistrem pohostí turisty či lyžaře, ale i starousedlíky

20.3.2016
SDÍLEJ:

Sýrárna s řeznictvím a bistremFoto: Foto:Deník/Z. Newiaková

Zvířata chová abertamský statek na horských pastvinách již roky. Ale až v roce uplynulém se rozhodl majitel statku Petr Zacharda pro něco velkého. V bývalé budově lesnické školy přímo před očima roste domácí sýrárna, řeznictví a bistro. Zpracovává se zde kravské, ovčí a kozí mléko a hovězí a jehněčí maso a výrobky mají nápad, tradici a dokonalou chuť.

„Sýrárna fungovala v uplynulých devíti letech na Ryžovně a malinké řeznictví jsme měli zde v Abertamech, ale až v posledním roce se vše stěhuje pod jednu střechu. Bistro je novinka jako bonus pro návštěvníky. A má úspěch, i u domácích," vypráví potěšeně vedoucí provozu Vlasta Jeřábková.

Pro výrobu mléčných výrobků dojí na abertamském statku jeho zaměstnanci přibližně 300 ovcí, 40 krav a zhruba 250 koz. „Vyrábíme kefír, jogurty, kysanou i sladkou smetanu, máslo, tvarohy, tvarohové pomazánky, brynzu a sýry. Ty nejkvalitnější zrají i několik měsíců a tento proces vyžaduje pečlivou péči. Tu ale samozřejmě dostanou i čerstvé sýry nalévané nebo lisované," pokračuje vedoucí Jeřábková. Většinu mléčných produktů mohou návštěvníci ochutnat i na pokrmech, které nabízí abertamské bistro. Výrobky z abertamské sýrárny se pravidelně účastní soutěží regionálních potravin, a úspěšně. „Naší vlajkovou lodí je sýr arnika, ten dokonce vyhrál i celostátní soutěž," chválí Jeřábková a nezapomíná zmínit i výrobky masné: „Lidé si v našem řeznictví mohou zakoupit kvalitní a chuťově výborné hovězí, telecí a jehněčí maso. Anebo výrobky z něj, náš šikovný řezník nabízí jitrnice, jelita, sekanou, klobásky i uzené výrobky."

Kvalita jde v abertamské sýrárně také ruku v ruce s příjemným prostředím a pohodovým personálem, nezbývá než vyzkoušet!

Autor: Zdeňka Newiaková

20.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Raději stavím, než abych ubíral materiál

Boč - Sochař Ervin Gruber z Boče na Karlovarsku se pomalu dostává do povědomí místních obyvatel. Jeho sochy zaznamenaly úspěch hlavně v Německu nebo za Atlantikem. Více o jeho díle a tvorbě v rozhovoru.

Firma Skytoll žádá ÚOHS, aby Kapsch nesměl vybírat mýto

Firma Skytoll, která vybírá mýto na Slovensku, rázně promluvila do další budoucnosti českého mýtného systému. Jak zjistil magazín Dotyk, v pátek na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) poslala návrh, aby bylo ministerstvu dopravy zakázáno využívat služeb rakouské firmy Kapsch.

O zemědělské výrobě i životě na venkově

Karlovarsko - Jak se žije na venkově, to přijel na vlastní oči zjistit Marian Jurečka, ministr zemědělství.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies