Studentům budou sloužit výtvarné ateliéry, hudebny, jazykové učebny a šatny, počítá se také s novými kabinety pro pedagogy. Po dokončení oprav bude celá budova školy bezbariérová.

Namísto původních nevyhovujících prostor budou mít studenti i pedagogové k dispozici moderní západní křídlo objektu s novou aulou až pro 120 studentů, učebnami nebo knihovnou. Stavba začala v červnu 2014 a končit by měla letos v listopadu. Práce probíhají podle stanoveného harmonogramu. Dohromady dá letos kraj do oprav škol 33,5 milionu korun.

Náklady na projekt karlovarského gymnázia by měly dosáhnout přibližně 51 milionů korun. Z Regionálního operačního programu Severozápad bude hrazeno až 85 procent nákladů. Zbytek nákladů hradí Karlovarský kraj.

Práce na škole je ovšem nutné skloubit i s výukou, což se podle slov ředitele gymnázia úspěšně daří. „S firmou se vždy domluvíme, aby pracovala o prázdninách a víkendech. Začátkem března se ale práce přesunou z venku dovnitř, a to budeme muset přestěhovat nějaké prostory a zejména během maturitních zkoušek pak také dbát na více klidu. Jednáme o tom všem ale dopředu, takže máme čas se připravit," doplnil ředitel Zdeněk Papež.

První část rekonstrukce zahrnovala demolici bývalé školičky, která původně sloužila jako zázemí pro školní družinu. Nyní tu stojí celá nosná konstrukce nové budovy. „Druhá část rekonstrukce vyřeší šatnové prostory, kde by každý žák měl mít svou skříňku, vznikne nová knihovna a čítárna. Plánuje se také rekonstrukce vchodu, jenž bude zabezpečen čipovým systémem," dodal ředitel. Stavební práce na přístavbě západního křídla školy a rekonstrukci realizuje společnost ISSO Sokolov.