Investoři, kteří místo oprav a rekonstrukce domy v památkově chráněné zóně Karlových Varů nechali zbourat, zaplatí na pokutách miliony. Vlastně možná. Za budovu na Zámeckém vrchu památkáři sice majiteli vyměřili pokutu ve výši 1.400.000 Kč, ale ten ji nikdy nezaplatí. „Majitel se proti ní odvolal. Protože ale odvolání nebylo uzavřeno do jednoho roku, bylo správní řízení ukončeno," uvedl Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu. Jak se nám podařilo zjistit, investor vyvázl bez trestu kvůli laxnosti a průtahům úředníků.

Zopakuje se tato situace i u domů v Sadové ulici, z nichž zbyla jenom čelní torza zdí?

„U těchto objektů byla vyměřena pokuta 1.200.000 korun. I proti ní bylo podáno odvolání, Krajský úřad Karlovarského kraje ale výši pokuty potvrdil," vysvětlil mluvčí magistrátu.

Poslední případ, kdy investor bez povolení stavebního úřadu srovnal dům v ulici Pod Jelením skokem se zemí, je z uplynulého měsíce. „Zde bylo zahájeno správní řízení a zatím nebylo vydáno rozhodnutí o sankci," vysvětlil mluvčí Kopál. Podle náměstka Jiřího Klsáka (KOA) není možné podobné jednání investorů ponechat bez trestu. „Není možné podobné jednání tolerovat," zdůraznil.

Magistrát se už navíc poučil u domu Pod Jelením skokem a úředníci jeho rekonstrukci důkladně kontrolovali. Marně. I přes jejich ostražitost byl dům zbourán. Naopak o zmizelých domech v Sadové ulici informoval vedení města Deník. Podle Jiřího Klsáka je třeba nyní o tomto problému vyvolat celonárodní diskuzi a investorům, kteří nedodrží povolenou přestavbu, zvýšit tresty.

„O to by se měli snažit poslanci v parlamentu. S primátorem Kulhánkem oslovíme poslance za Karlovarský kraj, zda by nám v této snaze byli nápomocni," vysvětlil náměstek. „Jinak jsme úplně bezzubí a bezmocní," dodal vztekle. Osobně by si přál, kdyby mohl existovat seznam firem, které se podobného jednání dopustily, a ty by pak ve městě měly šlus. „Byl by to takový black list. Vím ale, že to není možné. Zaměříme se proto na častější a důkladné kontroly rekonstruovaných domů a na snahu zvýšit pokuty těm, které zákon poruší," uzavřel náměstek Klsák.