Ve hře byly dvě varianty. A to buď zrekonstruování prostor základní školy praktické, kde by bylo celé křídlo pro záchranáře, či postavení zcela nového výjezdového stanoviště u dětského domova. To však padlo. „Museli bychom nechat vykácet celou alej a prostory nejsou tak vhodné. Proto jsme původně počítali s modulovou stavbou," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Miloslav Čermák.

Jenže ve výběrovém řízení na postavení stanice z modulů přišel nepříjemný šok. „A to ten, že byla nabízená cena za stavbu vyšší než ta, která vyšla z projektové dokumentace i průzkumů trhu," vysvětlil Čermák důvody, proč bylo výběrové řízení ukončeno.

S návratem záchranky do Ostrova se i přesto počítá. „Projekt je zatím v nástřelu. Záchranáři by si raději počkali a i díky tomu bychom celý projekt řešili s nimi, kdy by nám radili s požadavky jejich budoucího zázemí. Navíc je ve hře i možnost získat peníze na stavbu z evropských dotací, proč bychom to tedy nezkusili," dodal Čermák.

Že není výjezdové stanoviště v Jáchymově ideální, o tom mluví i samotní záchranáři. „Problémem zde je samozřejmě zázemí. Hlavní bolístkou je parkování vozů, které stojí venku. Zejména v zimě jejich údržba a doplňování materiálu není zrovna příjemnou věcí, nemluvě o tom, že auto je pořád vystaveno nepříznivým povětrnostním vlivům, které jsou ve výšce nad 700 metrů drsnější než jinde. Není to však tak, že by situace nebyla zvládnutelná. Základna funguje bez jakýchkoli omezení. Shodli jsme se, že raději počkáme na lepší a komfortnější stavbu," vysvětlila za záchranku její mluvčí Petra Bakurová.

To, co záchranářům v Jáchymově nechybí, je moderní vybavení.

„Výjezdová základna Jáchymov má k dispozici nejnovější techniku. Navíc v prosinci dostala výjezdová základna předčasný vánoční dárek v podobě nového vozu Rychlé zdravotnické pomoci a ještě přibude nové rendez vous Škoda Yetti, čímž bude jejich vozový park stabilizován," vysvětlila Bakurová.