Přivítání měly ve scénáři, jak jinak, děti. Návštěvníky před novou zahradou uvítaly písničkami a hudebním vystoupením.

„Dnešní den je náš největší svátek. Děti moc dobře vědí, co jim tady vyrostlo, a jsou nadšené," přivítala přítomné ředitelka školky Zdeňka Tichá.

Po hudební vložce už se všechny ratolesti pomalu chystaly na premiérovou procházku celou moderní zahradou. Hned na začátku trasy se ještě činili dělníci.

„Tady vzniká zastřešený zahradní altán, který budeme využívat jako venkovní učebnu. Jednoduše je lepší se vzdělávat na vzduchu než zavření uvnitř. Kapacita je pro jednu třídu," doplnila ředitelka.

Další překvapení čekalo návštěvníky o pár metrů dále. Vznikla tam totiž bylinková a ovocná zahrádka. Děti tu mají vysázené jahody a rozličné druhy bylin, které se zároveň učí poznávat. Skvělým odpočinkovým místem jsou stromové lavičky, kde se děti mohou schovat před sluncem v příjemném stínu stromů.

Největším trhákem pro všechny malé caparty však byly vrbové domky propojené tunely.

„Až vrbové domky obrostou, budou z nich mít děti skvělé skrýše. A ty prostě miluje každé dítě," doplnila ředitelka Tichá.

To ostatně potvrdil i předškoláček Martínek Krezak. „Tenhle tunel se mi líbí úplně nejvíc. A až v něm bude schovka, tak to bude úplně super."

Velmi oblíbený hlavně u malých holčiček byl speciální podzemní telefon.

„Káčkóó, slyšíš mě?" ozývalo se hned u sluchátka a na druhé straně se okamžitě odpovídalo.

Děti mohou dále využívat třeba hmatové chodníčky, indiánský les s týpí nebo indiánskou stezkou.

„Skvělý je hmatový chodníček s různým materiálem. Děti chodí bosy třeba po písku nebo kaštanech a masírují si plosky nohou," uvedla učitelka Monika Píchová.

Realizace projektu, který financovala Evropská unie a město Karlovy Vary, trvala dva měsíce a spolkla nakonec částku přesahující 2 700 000 korun. Dětem však přinesla nebývalou zábavu a radost z každého dne.

Štěpánka Becková