„Nepříznivé počasí v podobě velmi chladného jara a tropických veder v červenci samozřejmě ovlivnilo zájem zákazníků o cyklistiku i půjčování kol. Třetí sezona půjčoven nakonec byla srovnatelná s předcházejícím rokem. Zaznamenali jsme 582 výpůjček, což je o 15 více než v roce 2012. Největší zájem je trvale v lázeňských městech, stejně jako v předchozích letech," uvedl Vladimír Omelka, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Karlových Varech.

Nejvíce kol, bylo jich 276, se půjčilo v Karlových Varech dolním nádraží, druhé místo patří Mariánským Lázním s 95 zapůjčenými bicykly, na třetím místě je Cheb s 64 výpůjčkami. Podobné pořadí je také u elektrokol. První místo mají Karlovy Vary, následují Mariánské Lázně a třetí místo patří Chebu. Půjčovny kol ČD jsou otevřené v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Chebu, Sokolově, ve Františkových Lázních, Nejdku a Lokti a nově v Aši. Zákazníci oceňovali kvalitu kol, možnost výpůjčky přilby a také letáčky ČD s uvedenými tipy na výlety i jednotlivé mapky cyklotras, které vydalo KCOD Karlovy Vary a zájemcům je poskytovalo zdarma.

Cyklopůjčovny ČD v Karlovarském kraji provozuje Krajské centrum osobní dopravy ČD Karlovy Vary od roku 2011 za podpory Karlovarského kraje. K dispozici je 44 trekingových nebo horských kol v dámské i pánské verzi, včetně dětských bicyklů a šest elektrokol. Poskytují se slevy pro držitele In-karty ČD i v případě vícedenní výpůjčky. Navíc na vyjmenovaných tratích je možné vypůjčené kolo přepravovat zdarma. Největší výhodou ale je, že cestující mohou vrátit kolo jinde, než si ho půjčili.

Projekt půjčoven kol vznikl v souvislosti s vybudováním páteřní cyklostezky z Karlových Varů do Chebu údolím řeky Ohře, která navazuje na další cyklistické trasy v Krušných horách, Slavkovském a Českém lese i v sousedním Bavorsku, Sasku a Durynsku.